šetanje

Znate li šta je još jedinstveno na našem tijelu osim otiska prsta?

Postoje još neki djelovi tijela koji su toliko posebni da bi svako od nas mogao da bude identifikovan na osnovu njih, a ova saznanja sve češće nalaze primjenu i u forenzici.

Uši

Možda vam ne izgleda tako, ali i uši su jedinstvene i posebne. Svako ima drugačije linije i obline, od kojih je najposebniji rub uha. Za razliku od otiska prsta, koji se može mijenjati, ukoliko postoji neki ožiljak, brazda na uhu ostaje ista tokom cijelog života, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Sautemptonu.

U trenutku rođenja uši su već kompletno formirane. Resica se godinama može malo spustiti, ali sve ostalo ostaje isto – objašnjava voditelj studije i Mark Nikson.

Nikson je, sa svojim timom, razvio program koji može da prepozna ljude po ušima sa 99,6 odsto tačnosti.

Iris oka

Iris ili šarenica oka je obojeni dio oka u obliku diska, nalazi se između rožnjače i zjenice. Ovaj dio oka postao je još jedan koristan alat u forenzici.  To je zato što, iako su boja i struktura irisa uveliko određeni genetikom, detalji uzorka na njemu nijesu. On se formira od čvrsto sklopljenih membrana tkiva još u majčinom stomaku i onda, prije rođenja, stvara mrežnicu. Ovim procesima stvara se jedinstveni strukturni uzorak.

Jezik

Otisak ugriza već nekoliko decenija koristi u forenzici, još od sedamdesetih godina prošlog vijeka, kao način identifikacije, ali utvrđeno je da zapravo jedini poseban i nepromjenljiv dio usne šupljine jezik.

Iako nije u potpunosti dokazano kako svaki čovjek ima poseban jezik, istraživači tvrde da je upravo ovaj organ adekvatan za identifikaciju iz razloga što nije moguće falsifikovati njegov otisak.

Hod

Svako se kreće na svoj način i to nije stvar samo pomjeranja nogu, već cijelog tijela. U sklopu ovoga koncepta, istraživači su otkrili 24 komponente koje čine nečiji hod i prema kojima se svako može prepoznati u masi. Danas, postoje i programi koji sa 80 odsto preciznosti mogu da analiziraju ljudski hod.

Izvor: CDM

Recent Posts