ŽIVJELI SMO U ZABLUDI: Ako vam je vrućina nikako nemojte piti HLADNO, ovo je RJEŠENJE

Iako ljeti uglavnom uživamo u ispijanju hladnih pića, vjerovali ili ne, vruć čaj je savršena za rashlađivanje

Studija iz 2012. godine koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Otavi proučila je uticaj ispijanja toplih napitaka i tjelesne temperature

Rezultati su otkrili da topli napitak može da vas ohladi, ali samo u suvim uslovima. Doktor Oli Džej, jedan od autora studije, objasnio je da ako pijete topli napitak, to se rezultira manjom količinom toplote koja se skladišti u vašem tijelu, pod uslovom da se dodatni znoj stvara kada topao napitak može da ispari

U suštini, kada unosite topli napitak, više se znojite, a ako znoj može da ispari, zapravo vas hladi, više nego što nadoknađuje dodatnu toplotu tijela iz tečnosti. Iako znojenje može biti neprijatno, to je suštinska telesna funkcija koja nam pomaže da se ohladimo.

Kako znoj isparava sa površine vaše kože, on uklanja višak toplote pretvarajući vodu iz tečnosti u paru. Međutim, u vlažnim uslovima ovaj efekt hlađenja je manje efikasan, tako da ispijanje toplih napitaka neće vas rashladiti. Ukoliko je veoma vruće ili je vlažan dan, ako na sebi imate puno odeće ili se b znojite toliko da sve kaplje sa vas, onda je ispijanje toplog napitka loša stvar.

Muškarci otkrili u čemu im je partnerka najprivlačnija

Sve u svemu, suština je da ukoliko je jako vruć u  suvim uslovima konzumiranje toplih napitaka će vas osvježiti i ohladiti, ali ako ste na vlažnoj lokaciji, najbolje je držati se hladnih napitaka – to je ono što su narodi Otomanske imperije znali vijekovima i u kulturi i tradiciji ljeti ispijaju čajeve.

(novosti magazin)

Recent Posts