Ženska vijagra puštena u prodaju, ali sa određenim nuspojavama

Najpopularniji svjetski lijek za mušku potenciju postoji na tržištu više od 25 godina, a Uprava za hranu Uprava za hranu ljekove (FDA) zvanično je odobrila i „žensku vijagru”.

Preparat pod nazivom „Addyi” naći će se u prodaji od oktobra i koštati između 30 i 75 dolara. Između ostalih sastojaka „addyi” sadrži i filbanserin, supstancu koja utiče na seksualnu želju i funkciju, ali i apetit i raspoloženje.

Ipak, postoje i određene nuspojave vezane za ovaj preparat, u koje spade i nizak pritisak i potencijalna opasnost od gubitka svijesti, a lijek je posebno zabranjeno uzimati sa alkoholom.

Iako su mnoge žene ushićeno reagovale na ovu vijest, određena udruženja za zaštitu potrošača izrazila su zabrinutost i istakla da ovaj preparat donosi potencijalno više štete, nego koristi i da bi o njegovoj upotrebi trebalo dobro razmisliti.

U studiji koja je sprovedena u Americi jedna grupa žena uzimala je placebo, a druga žensku vijagru i to u periodu tokom mjesec dana. Žene koje su uzimale vijagru u prosjeku sui male tek jedan „zadovoljavajući seksualni odnos” više u odnosu na one koje nisu uzimale ovaj preparat.

Blic Žena

Recent Posts