crnogorske

ZAVRŠENO PRVO VEČE CRNOGORSKE NEDJELJA MODE

Počela je manifestacija “PLANTAŽE FASHION WEEK Montenegro XXII”. Prvo veče jesenjeg izdanja crnogorske nedjelje mode održano je u biznis kuli Capital Plaza centra uz bogat program najnovijih modnih trendova za žene i muškarce. Na pisti su se mogli vidjeti komadi za svakodnevne, poslovne i svečane prilike,a više nego ikada ranije posvećena je pažnja i modnim kombinacijama za djecu, kroz dio kolekcije brendova Mango kids i UGG. Publika je u prepunoj sali uživala u autorskim kolekcijama Milene Đurđić, Maje Velimirov, Edite Nimanbegu i Bate Spasojevića, kao i u predivnim modelima kolekcije UGG suported by Fashion & Friends.

 

Specijalna gošća nedjelje mode u Crnoj Gori je Nadya Valeva, predsjednica Evropskog modnog savjeta. Ona je iskoristila ovu priliku da Nacionalnoj modnoj komori Crne Gore uruči evropski sertifikat za članstvo u menadžmentu Evropskog modnog savjeta.

Nadya Valeva: „Uvaženi gosti, po prvi put sam u Crnoj Gori i veoma sam impresionirana vašom zemljom. Vidim mnogo mladih ljudi, nasmijanih, ljubaznih i moderno obučenih. Čestitam gospodinu Lubardi za organizovanje crnogorske nedjelje mode, sve što on radi ima evropske standarde i za mene predstavlja veliko zadovoljstvo da budem ovdje sa vama i da mu uručim evropski sertifikat za članstvo Crne Gore, koju predstavlja Nacionalna modna komora, u menadžmentu Evropskog modog savjeta i Zone nedjelje mode, koja objedinjuje 26 država članica. Hvala Vam gospodine Lubarda, za vaš veliki doprinos za ujedinjenu i snažnu Evropu u modi, kulturi, ekononiji i turizmu.“

 

Prvo veče XXII Plantaže Fashion Week Montenegro manifestacije otvorila je revija koju potpisuje Milena Đurđić. Ona je i ovog puta pokazala da se drži pravila „manje je više“, sa kolekcijom u kojoj su materijali bili prirodni, bez ručnog rada i čipke, već jasnih i jednostavnih krojeva, uz nezaobilaze detalje koji modelima daju višenamjensku dimenziju, a inspiracija za kolekciju bio joj je Nikola Tesla: „Bilo je teško uzeti za temu ovakvog velikana, ali sam pokušala metaforički, skromno da ga dočaram. Te trake i džepovi simbolizuju kako sam ja doživjela Teslu i njegova otkrića, a trake koje nestaju su njegova rješenja koja nismo mogli da vidimo i kako je dolazio do njih. Džepovi su njegov poklon nama – da živimo u svijetlu. Teme se ne traže, one same dođu do vas, a ova je do mene došla kroz razgovor sa mojim prijateljem, glumcem Mišom Obradovićem. Posebno mi je važno da se u svakoj novoj kolekciji vidi dizajnerski napredak.“

 

Druga revija, pod nazivom „Searching for the light“ prikazana na manifestaciji autorski je rad ulcinjanke Edite Nimenbegu. Ona je fokus stavila na svečane toalete, pretežno u bijeloj, crnoj i zlatnoj boji. Mogli su se vidjeti i ogrtači koji prate njene svečane haljine. U njenoj kolekciji preovladavale su duge, asimetrično krojene haljine, a detalj koji je dao pečat kombinacijama, bile su čarape do iznad koljena. Svojom kolekcijom Edita naglašava seksipil i ljepotu ženskog tijela, kroz zanimljiv spoj krojeva i materijala.

 

Brendovi UGG obuća i Fashion & Friends odjeća oduševili su sve prisutne velikim brojem divnih kombinacija odjeće i obuće za cijelu porodicu i za razne prilike. Posebnu pažnju privukli su najmlađi manekeni u kolekciji Mango kids, kao i UGG ambasadori. Ovo je kolekcija jesen/zima 2017/18 koja je na modnu pistu unijela urbane modele, idealne za mališane i tinejdžere, ali i sve one kojima je spoj udobnosti i ljepote imperativ. Akcenat je bio na UGG kolekciji, koja je po kvalitetu prepoznata u svijetu. Pored manekena, pistom crnogorske nedjelje mode kao gosti iznenađenja prošetali su pjevčica Nina Žižić i atletičarski par, sestra i brat, Danijela i Darko Pešić.

 

„Maja“ je četvrta kolekcija u kojoj su ljubitelji mode uživali. Potpisuje je Maja Velemirov. Njenu kolekciju krasili su modeli kreirani kao spoj čipke i grubljih materijala, pretežno u spektru boja koji se kretao od plave, preko tamno ljubičaste do crne.Dominirale su glamurozne haljine i kombinezoni, koji se mogu okarakteristati objedinjeno u jednoj riječi kao izazovni. Maja Velimirov je kazala: „Inspiraciju uvijek pronalazim u sebi, stvarima koje me okržuju, trenutnoj situaciji, ali prvenstveno u svojoj djeci koja su mi najveća inspiracija i podrška. Kreiram za ženu koja je zdravog, kulturnog vaspitanja, seksi, ali ne i vulgarna i koja kroz život ide uzdignute glave. Materijali koje sam koristila su čipka, koža i svila. “

 

Srpski kreator Bata Spasojević donio je dah Pariza u Crnu Goru, prikazujući svoju kolekciju „Art and Rock Therapy“, podsjećajući publiku na sve izvanredne individualce u rok muzici s kraja 20. vijeka. U ženskoj kolekciji su se mogli vidjeti kaputi jarkih boja, puno čipke i pliša, dok je muška kolekcija ispunjena modelima opuštenih krojeva u tamnim bojama i maskirnim dezenima. Na majicama su se mogli vidjeti printovi Dejvid Bouvia, Rošin Marfi, „Red Hot Chilli Peppers“, a i čuvena djela baroknih i renesansnih slikara. Materijali su vuneni štofovi, koža, svila i pamuk. Bata Spasojević: „Meni je inspiracija uvijek muzika i rokenrol, ali ovog puta bio je moj odlazak u Pariz ovog ljeta, jer me svako putovanje inspiriše.  Pariz je specifičan u svakom segmentu, naročito u umjetnosti. Kada se spoji rok, pank i glamur dobije se jedna ovakva kolekcija.“

 

Snežana Ivanović, PR menadžer Nacionalne modne komore kazala ja da su organizatori zadovoljni što je utisak publike neposredno nakon završetka zvaničnog programa prve večeri nepodijeljen da su organizacija i program osmišljeni i realizovani na izuzetno visokom nivou. Ivanović je dodala: „Raduje nas što u Crnoj Gori vlada ogromno interesovanje za modne događaje koje organizujemo i što javnost, mediji i država prepoznaju naš kvalitet. Čast nam je što smo postali dio Evropskog modnog savjeta. Posebno se zahvaljujemo predsjednici ovog tijela, gospođi Valev, koja  je u svom obraćanju prilikom uručenja sertifikata istakla veliki doprinos koji kroz naše djelovanje dajemo za ujedinjenu i snažnu Evropu u modi, kulturi, ekononiji i turizmu. Smatramo da smo napravili značajan korak naprijed, u odnosu na sve ono što smo do sada radili. Nadam se da će nastavak crnogorske nedjelje mode proteći u istom duhu i sigurna sam da će pravi ljubitelji mode uživati.“

 

Šminku i frizure za prvo veče potpisuje VLADO BEAUTY bar, a tim šminkera vodila je Marija Ivanović Šuković, šminka Flormar, Kuća hemije i drogerija “Dama”. Nakon revija za sve goste organizovan je After party Alchemist“, gdje je nastavljen neformalni dio programa prve večeri 22. izdanja nedjelje mode u Crnoj Gori.

 

U timu modne komore Crne Gore, pored predsjednika i PR menadžera su i Dubravka Vujošević, producentkinja, Marija Gazivoda Dervanović, koreograf i Dragan Krtolica, asistent produkcije.  Modna komora ima podršku Nacionalne turističke organizacije. Partneri i prijatelji projekta su Plantaže, Capital Plaza, Honda, tim „Zoran“, Bar-kod shop parfimerije, Hipotekarna banka, Stella Artoa Nikšićka pivara…

 

U nastavku programa, u nedjelju veče (12. novembra) od 20:30 program crnogorske nedjelje mode se nastavlja u podrumu vina „Šipčanik“, gdje će svoja najnovija dizajnerska dostignuća predstaviti Jelena Roganović Đurić, Nada Pavlović – Esperanza, Antony Morato by Paradiso, Walone Fashion Group, Milena Vujačić, a crnogorskoj publici premijerno će biti predstavljen brend I&I, sa ekskluzivnim unikatnim modelima i asesorom namijenjenom djevojčicama od 1. do 13. godina. Zvanična šminka Ben Nye. Frizure i šminku radiće tim Zoran, sa Ljubicom Bulatović na čelu.

 

Manekenke na manifestaciji nose autorske kolekcije nakita Pistoli i Aldo obuću. Oficijalni fotografi manifestacije su Anes Lekić i Ivan Đurović Blacky, a video produkciju radi Ljubo Jovović.

 

Zaštitna lica manifestacije „Plantaže Fashion Week Montenegro XXII“ su manekenke Ana Jovanović, Lena Radonjić, Sandra Barović,Tea Mitrović, Jovana Šuškavčević, kao i aktuelna Miss Crne Gore Tea Babić i manekeni Marko Marković, Boško Radulović, Balša Zajić i Miloš Dragaš.

 

Naslovnu fotografiju potpisuje Đorđe Živaljević. Reklamni spot je radio Nikola Novovic N2 studio. Frizure je radio  tim „Zoran“, šminku Lada Šćepanović by Aura, a svi mankeni u reklamnoj kampanji nose modele iz kolekcija dizajnera učesnika manifestacije.

 

Recent Posts