ZAVRŠENA SJEDNICA KLUBOVA ABA LIGE: NAJVAŽNIJA TEMA, ULTIMATUM PARTIZANA, NIJE STAVLJENA NA DNEVNI RED…

Današnja sjednica Skupštine nije trajala niti pet sati, a nova će morati biti održana za dvije nedelje

Ovoga puta sjednica Skupštine ABA lige nije trajala gotovo preko sedam sati, nije stigla ona niti do petog sata online diskusije, ali za tako što postoje dva razloga.

Prvi je taj što oko goruće teme – a ona je nakon dopisa Partizana postala može li FMP kao de facto, ali ne i de iure drugi klub Zvezde igrati ABA ligu – nije donijeta odluka, taj prijedlog Partizana nije uvršten na dnevni red zbog kasnog podneska, ali se zbog njega i cijele situacije mora održati nova sjednica ili nastavak ove, a ta će biti za dva tjedna. Drugi je razlog da sjednici u ponedjeljak nije nazočio Nebojša Čović, čelnik Zvezde…

Partizan osporava prijenos vlasničkih prava Metalca (koji je igrao ABA ligu onu sezonu prije nego li su je preuzeli klubovi, a od tada se ABA liga nije upisala nanovo na Trgovački sud u Zagreb) na FMP. Iako, kako se može saznati, svi ostali klubovi su šutke ispratili Partizanove vapaje za prekidom incestuozne veze Zvezde i FMP-a, zbog koje, realno, ABA liga ne može biti regularna, a to dovoljno govori o tome kako se ponašaju klubovi u ovoj ligi. I oni su jedini razlog zbog čega ABA liga ima toliko problema.

Ukoliko Partizan i za dva tjedna bude ustrajao na uskraćivanju povjerenja FMP-u, a prema svemu sudeći to se može promijeniti samo u slučaju da Partizanu bude iz krugova srpske vlasti naređeno da se povuče, onda FMP-a neće biti u ABA ligi. Naime, oko ove točke nema preglasavanja, već novog vlasnika, a FMP bi to tada bio, moraju potvrditi svi članovi ABA lige. I Partizan. Ili može i ovako, da Budućnost, MornarCibona ili Zadar glasaju protiv FMP-a, ili samo jedan od ta četiri kluba, FMP više ne bi bio u ligi. I samim time bi ta liga počela biti regularna.

Pa pričekajmo dva tjedna i nakon toga će se znati žele li klubovi regularnu ili neregularnu ligu. Jer samo se o tome radi. Još nešto, ta sjednica za dva tjedna bit će i posljednja, barem njezin otvarajući dio, za Domagoja Čavlovića, direktora Cibone na mjestu predsjednika. Iza njega bi ABA ligaše trebao voditi u sljedećoj sezoni Zoran Tošković iz FMP-a, nekadašnji odvjetnik Zvezde. Ili Tošković to neće moći…

Nakon što je na prethodnoj sjednici proširena ABA liga, sada je pala odluka da će se i ABA 2 liga igrati s 14 klubova. U njoj će igrati, uz hrvatsku Goricu SutjeskaLovćen (Crna Gora), Sloboda UžiceZlatibor (Srbija), ŠirokiSpars (BiH), MZTRabotnički (Makedonija) te Helios (Slovenija), a preostala četiri kluba dobit će pravo da za 50.000 kupe pozivnicu za ABA 2 ligu, a ti su klubovi Mladost Zemun (filijala Partizana), Studentski grad (filijala Budućnosti), Podgorica Sloboda Tuzla, dok je na čekanju, ako netko odustane, Borac iz Banja Luke (filijala Igokee).

Kako je razvidno, MZT ostaje u ABA 2 ligi, jer je na sjednici u ponedjeljak predstavnik Primorske iznio jamstva da će taj slovenski klub i u sljedećoj sezoni nastupati u ABA ligi, a uskoro bi trebao dobiti i jamstvo slovenskog saveza za igranje tamošnje prve lige. No, Primorska ima dva tjedna do nove sjednice da te tvrdnje i dokaže ABA ligašima. ABA liga bi trebala početi s novom sezonom 19. rujna, a tjedan dana kasnije i ABA 2 liga, dok se Superkup uoči nove sezone neće igrati.

I za kraj Liga je uprihodila od kazni u posljednje dvije sezone 600.000 eura, više od polovice tog iznosa u protekloj sezoni. Sav novac je i naplatila, pa je u situaciji kad ABA liga nema generalnog sponzora ovo i najveći financijski poguranac za ligu. Posao disciplinskog suca obavlja zagrebački odvjetnik Saša Pavličić Bekić, a svoj posao, očito je, radi odlično…

Euroligu će opet igrati Zvezda, a iako se ABA liga nadala kako će imati četiri mjesta za Eurokup, Eurokup je izabrao samo Partizan, Budućnost i Cedevitu Olimpiju, a preskočio Mornar, koji sada prijeti tužbama i ABA ligi i ECA-i.

Problemi oduvijek

I premda se očekivao najveći frontalni napad na današnjoj sjednici od Đoke Pavićevića, čelnika Mornara vezano za smisao ABA lige s obzirom na rezultate – a netko mu je trebao objasniti da u ligi postoje jednaki i jednakiji, pa Jordija Bertomeua jednako zanima Mornar u Eurokupu, kao što ga je svojedobno zanimala Igokea u Euroligi – stigao je novi zaplet.

Ova liga ima problem od samog uspostavljanja, kad su je iz ruku fizičkih osoba preuzeli klubovi. Osim što se od tada ABA liga nije uspjela registrirati, a ima tome pet godina, na Trgovačkom sudu u Zagrebu, od samog tog novog starta za bilo kakvo regularno natjecanje sporna su bila dva kluba koji su unutra. FMP kao Zvezdina druga momčad i Mega kao menadžerski klub. Na jednoj od ranijih sjednica Skupštine Ostoja Mijalović iz Partizana je Zvezdinom čelniku Nebojši Čoviću kazao kako ABA liga više nema ugovor s ECA-om i zbog toga jer su u ABA ligi FMP i Mega, a tome se Bertomeu protivi.

Naknadna pamet

Partizan je, dakle, ostao bez Eurolige, ostat će, kako sada stvari stoje i bez onolikog proračuna koji je imao lani, pa je moguće da Beograd napusti i Andrea Trinchieri. Međutim, u Partizanu su prema ABA ligi poslali dopis kako očekuju da se na sjednici u ponedjeljak raspravlja o izbacivanju FMP-a u ABA 2 ligu, jer postoje nedvosmisleni dokazi kako je Nebojša Čović na čelu oba ta dva kluba. Iako to tako nije na papiru.

Uostalom, uzmite to ovako. Ilija Đoković je košarkaš FMP-a na kojega je oko bacio Split, pa on za jedan naš portal te glasine potvrđuje, ali odlazi i korak dalje: – Interes postoji, ali imam još godinu dana ugovora s FMP-om, pa je sve u rukama Nebojše Čovića.

Koji je predsjednik Zvezde. Da stvar bude zanimljivija umjesto Domagoja Čavlovića na mjesto predsjednika ABA lige u rotirajućem predsjedništvu od srpnja stiže Zoran Tošković iz FMP-a, odvjetnik koji je bio i pravni zastupnik Zvezde. Ili, podatak – kako je to Partizan objasnio u dopisu – da je Zvezda od posljednjih 26 utakmica protiv FMP-a slavila u njih 26. Pa se slobodno može reći, osim što se Čović često hvali da je FMP razvojni Zvezdin klub, i kako ta ista Zvezda u svaku sezonu ulazi s upisane dvije pobjede nad FMP-om.

I Partizan, s naknadnom pameću od najmanje pet godina, doduše, sada traži da klubovi ABA lige, vlasnici te lige, izbace FMP iz lige, jer tu je naprosto jasan sukob interesa, a on po Statutu ABA ligi nije dopušten. Kao i u Srbiji, od čijeg se Saveza traži isto. Hoće li crnogorski i hrvatski klubovi glasati i spašavati Nebojšu Čovića i FMP? Baš me zanima…

(jutarnji list)

 

Recent Posts