Zašto imamo grčeve u mišićima?

Grčevi su osnovne kontrakcije mišića, kao i kontrakcije pomoću kojih se pokreću vaši mišići, ali, za razliku od običnih kontrakcija, ove kontrakcije su veoma bolne.

Kada se mišići grče, kontrakcije su nevoljne. Kako bi do kontrakcije došlo, nerv ili grupa nerava moraju da budu aktivirani. Neke iritacije koje aktiviraju taj nerv i dovode do kontrakcije i onda kad je ne želimo.

U normalnim uslovima, nakon kontrakcija mišića, mozak šalje mišiću signal da se opusti. Tokom grčeva, signal za opuštanje nije tako jasan. Tada dolazi do disbalansa izmeću aktivatora i inhibitora i kontrakcije se nastavljaju sve dok ne dođe do grča.

Ne zna se zašto tačno dolazi do disbalansa, ali postoji teorija da su mišići koji se grče jednostavno preumorni.

Mnogo njih će reći da je uzrok i dehidriraniost, ali nauka nije tako sigurna što se toga tiče.

DEHIDRACIJA

Ako ste dehidrirani onda se stvara određeni disbalans u tijelu, naročito u tečnostima i solima, ali ona utiče na cijelo tijelo, a ne na određeni mišić. Može biti da su dehidracija i sa njom povezani nedostatak nekih minerala kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum odgovorni za pojavu grčeva, ali to nije sigurno.

I LJEKOVI SE VAŽE

Neki ljekovi navode kao neželjeni efekat moguće grčeve u mišićima. A postoji i genetska  predispozicija za učestale grečeve, o kojoj se još uvek ne zna dovoljno.

TOPLOTA

Nekad se grčevi javljaju i zbog nekih spoljašnjih faktora koji bi inače lako mogli da se izbjegnu, kao na primjer kada nakon toplog dana na plaži spavate sa otkrivenom nogom pa hladan vjetar preleti preko nje. Dobra stvar je što se većina grčeva može ukloniti masažom ili istezanjem i što ne traju duže od nekoliko minuta. A o grčevima ne treba mnogo ni brinuti. Najgore što može da vam se desi je da oni potraju nekoliko dana. U rijetkim slučajevima grečvi mogu biti signal nekog ozbiljnijeg oboljenja, kao što su povreda kičmene moždine ili uštinuti nerv. Ako često imate grčeve, obratite se doktoru.

Izvor: http://zena.blic.rs

Recent Posts