Zanimljivosti o Crnoj Gori koje (možda) ne znate

Crna Gora je zemlja predivne prirode, ali i bogate istorije. Evo čime se sve možemo pohvaliti…

– Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi (1.333m), a nakon Kolorada i u svijetu. Sa NP Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO-vu listu Svjetske prirodne i kulturne baštine. Još jedan crnogorski kanjon se izdvaja po svojoj ljepoti, a riječ o Kanjonu Komarnice (Nevidio) koji važi za najneprohodniji kanjon na svijetu. Nevidio je dugačak oko 2 km i odlikuje ga veliki broj tjesnaca, kaskada, većih i manjih bukova…

– Most na Maloj rijeci je najviši željeznički most u Evropi, dok je most na Đurđevića Tari jedan od najviših na svijetu.

– Na samo 13.812 km2 površine, Crna Gora ima gotovo sve oblike reljefa! Kada je vazduh čist rano ujutru, sa vrha Lovćena moguće je vidjeti Italiju. Na prostoru Crne Gore žive 2 833 biljne vrste i podvrste, među njima i 22 biljke kojih nema nigdje drugo na svijetu.

– Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru jedna je od najstarijih crkava u Evropi. Podignuta je 1166. godine. Od čuvene pariske crkve Notr Dam starija je 69 godina, a od Bazilike Sv. Petra u Rimu 460 godina. Minaret Džamije Husein – paše Boljanića u Pljevljima visok je 42 metra i najviši je na Balkanu. U njoj se čuva jedan od najljepših primjeraka Kurana na svijetu. Crkva Sv. Ilije na Carinama ispod Komova, sagrađena je na najvećoj nadmorskoj visini na kojoj je do sada podignut neki hram u Evropi. Crkva se nalazi na 1800 metara nadmorske visine.

– Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Samo jezero je kriptodepresija, što znači da se neki djelovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Sva planinska jezera u Crnoj Gori su ledničkog porijekla i osuđena su na postepeno nestajanje. (18 ledničkih jezera – nalaze se na Durmitoru i u narodu se nazivaju “gorske oči”. Svako ima svoju legendu, jedinstveni biodiverzitet, morfologiju, starost, geografski položaj. Najveće je Crno jezero.)

– Gurdić je jedna od najneobičnijih rijeka na svijetu, jer je rijeka bez korita! Nalazi se na južnoj strani Kotora. U vrijeme kišnih dana, rijeka, duga osamdesetak metara, proključa iz pećinskog grotla i morsku vodu, koja tu zalazi kao zaliv, vraća u more. Kad zasuši, Gurdić se gubi u lovćenskim ponorima, a njegovo mjesto ispuni morska voda.

– Crmničko selo Godinje pravo je mjesto za avanturiste, ljubitelje neobičnih priča i predjela. Godinje možete obići, a da “bijelog dana” ne ugledate jer leži na mnogobrojnim tunelima i podzemnim prolazima koji su izgrađeni kako bi se tamošnje stanovništvo zaštitilo od najezde Otomanske imperije.

– Stara borova šuma – Crna poda je rezervat prirode koji je karakterističan po stablima crnog bora, visine do 50m koji odolijevaju vremenu punih 450 godina. Biogradska prašuma sa stablima starim preko 400 godina je jedna je od tri očuvane prašume u Evropi. U Crnoj Gori se nalazi i najstarije stablo na svijetu – barska maslina, stara preko 2000 godina.

Boka dobija luksuzni rizort vredan milijardu evra

– Iz stare murve u selu Dinoša kraj Podgorice teče voda! Ova pojava je prisutna u periodu velikih kiša kada iz stabla starog preko 150 godina izvire voda.

– U našoj zemlji nalazi se najduža plaža na Jadranu  – Velika plaža u Ulcinju. Njena dužina iznosi 13 km i odlikuje se sitnim i ljekovitim pijeskom. Bečićka plaža kod Budve proglašena je 1935. godine u Parizu za najljepšu plažu u Evropi.

– Crnogorsko primorje je jedno od najsunčanijih u Evropi, sa druge strane Crkvice na Orjenu su mjesto sa najviše padavina na starom kontinentu.

– Crna Gora je 1992. proglašena za ekološku državu i jedina je takve vrste u svijetu.

– Naša država je jedan od osnivača Crvenog krsta i prva zemlja koja je uvela prevoz pošte automobilom (1903. godine). Prva međugradska autobuska linija u Evropi spajala je Podgoricu i Cetinje.

– Naša zemlja je među prvima u svijetu kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2013. godine, svaki stanovnik ima skoro 2 mobilna telefona (tako je i sada).

(Mondo)

Recent Posts