OD SRIJEDE ZABRANA PUŠENJA U KAFIĆIMA! Ko prekrši zakon – platiće do 20.000 eura!

Crnogorski Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, po kome će biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru, stupa u srijedu na snagu, a onaj ko prekrši odredbe zakona rizikuje da plati kaznu i do 20.000 eura.

Zakon, kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, poslanici su u parlamentu usvojili jednoglasno, 31. jula, prenosi RTCG.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom delu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik, odredi isključivo za tu namenu, a Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dela prostora.

“SEKS-OSTRVO” OVE GODINE JOŠ KONTROVERZNIJE Za drogu, piće i orgije do iznemoglosti biće zaduženo 1.000 DJEVOJAKA, a cijena aranžana raste

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

Ovo je jedan od evropskih zakona koji stvarno ima uticaja na zdravlje populacije, kako pušača ili nepušača.

Vidjećemo koliko će biti volje da se dosledno sprovede jer se očekuju žestoki otpori strastvenih pušača kao i poznati temperament ‘A ko će mene to da zabrani’

KOJE SU KAZNE

Zakonom je propisana novčana kazna za prekršaj za nepridržavanje propisanih zabrana i ograničenja za pravno lice od 500 eura do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 eura do 2.000 eura, a za preduzetnika od 150 eura do 6.000 eura.

Takođe, novčana kazna za prekršaj od 30 eura do 1.000 eura propisana je za fizička lica koja puše u javnom i radnom prostoru i izlažu druga lica sekundarnom duvanskom dimu, za lica koja puše u javnom, odnosno radnom prostoru koji vlasnik, odnosno korisnik nije isključivo odredio za pušenje ili koji puši u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno.

U SAD zabrana pušenja na javnim mjestima važi u 25 od 52 države. U onim državama gdje je uvedena prije 20 godina, primećen je pad bolesti izazvanih duvanskim dimom za 25%.

Recent Posts