OBALA

ZABLISTALA OBALA RIBNICE: Uskoro i šetalište kroz SRCE GRADA

Veliki broj građana i nevladinih organizacija odazvao se pozivu podgoričkog Zelenila i danas je, uz njihovu i podršku Glavnog grada, preduzeća Čistoća i Službe zaštite i spašavanja, očišćena obala Ribnice od Mosta Kapadžića do knjižare Karver.

Ta površina – kako je saopšeno iz Glavnog grada – je zablistala nakon što je sa nje uklonjeno samoniklo rastinje i komunalni otpad, a izvršena je i sadnja košćela i drugog ukrasnog bilja sa ciljem da se prostor privede namjeni i Podgoričanima omogući da isti koriste za opuštanje pored rijeke, ali i rekreaciju.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što su gradska preduzeća preduzela takvu inicijativu i upravo zato je sa saradnicima podržao današnju akciju.

-Jedan od projekata kojim smo htjeli da obilježimo početak godine jeste i čišćenje korita rijeke Ribnice koja predstavlja simbol Podgorice i prirodni biser prema kojem se, nažalost, ne odnosimo na adekvatan način. Moje i prisustvo mojih najbližih saradnika bi trebalo da pošalje poruku da moramo mijenjati odnos kada su ovakve stvari u pitanju, rekao je Vuković.

Kada je taj lokalitet u pitanju, polako privode kraju izradu glavnog projekta za šetalište duž Ribnice od Starog mlina do Sastavaka.

-Računam da će taj važan posao za Glavni grad biti gotov u naredna dva mjeseca. Time se stvaraju neophodne pretpostavke da krenemo i u konkretnu realizaciju tog projekta i dobijemo lijepu promenadu kroz samo srce grada, kazao je Vuković.

On je kazao da se uporedo sa tim kreće i u izradu glavnog projekta šetališta duž rijeke Morače koje će, zbog teritorijalnog zahvata, po obimu biti veće.

-Ako budemo imali sreće sa izborom projektanta i sa tenderskim procedurama do kraja ove godine ćemo imati gotov projekat, tako da ćemo u njegovu realizaciju krenuti naredne godine i na taj način ispuniti obećanje koje smo dali našim sugrađanima tokom predizborne kampanje, a to je da ćemo se Podgorica spustiti na rijeke.

Porast nivoa mora nanijeće veće štete nego što se mislilo – i to vrlo brzo

Uporedo sa tim pripremamo Odluku koja će biti osnov za stavljanje u funkciju, kultivisanje i oživljavanje podgoričkih plaža. Markirali smo pet plaža i u zavisnosti od interesovanja naših potencijalnih partnera moglo bi se desiti, i nadamo se da će biti tako, da se već ovog ljeta Podgoričani kupaju na Morači i da imaju lijepo mjesto za boravak i tokom dana i u večernjim satima. Ono što tokom decembra predstavlja Podgorički Pazar, taj sadržaj bi mogao da bude na Morači tokom vrelih ljetnjih dana, zaključio je Vuković.

Direktorica Zelenila Daca Popović istakla je da je to samo jedna u nizu aktivnosti koje sprovode u cilju očuvanja životne sredine.

-Zelenilo je prethodne nedjelje radilo na detaljnom čišćenju obale Ribnice na Skalinama i sa tog poteza uklonili smo osam kamionskih tura biljnog otpada. I tu akciju podržala je gradska Čistoća uklanjanjem komunalnog i kabastog otpada, podsjetila je.

Ističe da se Zelenilo svakodnevno trudi da Glavni grad učini ljepšim i zdravijim mjestom za život svih nas, te su u tom smislu  organizovali i ovu akciju.

-Akcija obuhvata uklanjanje samoniklog rastinja, proredu stabala, košenje i čišćenje obale od komunalnog otpada, kao i sadnju drveća i sitnog rastinja, a sve kako bi se ova površina opet mogla koristiti za odmor i rekreaciju, rekla je Popović.

Ona je iskoristila priliku da se zahvali volonterima koji su učestvovali u akciji i najavila nove akcije.

-Ovom akcijom ne završavaju se naše aktivnosti na očuvanju životne sredine, već ćemo u narednom periodu nastaviti sa akcijama pošumljavanja i čišćenja neuređenih površina, najavila je Popović.

Iz Glavnog grada poručuju da je ovo bila samo jedna u nizu akcija čišćenja obale Ribnice, a da će dobra praksa biti nastavljana i u narednom periodu.

Recent Posts