WhatsApp uveo nova pravila: Ko ne pristane, ostaje bez naloga

WhatsApp je izbacio novi ugovor za privatnost podataka s kojim ćete se susresti čim otvorite aplikaciju.

Ako bez čitanja odlučite prihvatiti uvjete, Facebooku ćete pružiti velik broj ovlasti koje se u pravilu ne povezuju s aplikacijom za enkriptiranu razmjenu poruka čiji je glavni oslonac nekad bila i privatnost korisnika.

Makeuseof navodi da WhatsAppova nova pravila korisnike prisiljavaju korisnika da dijeli podatke s Facebookom, a ako to odbiju, WhatsApp će izbrisati njihov profil.

Nova pravila spominju se u podsjetniku unutar aplikacije i na stranici za pravila o privatnosti, piše tportal.hr.

Turska prva reagovala

 

Turska uprava za zaštitu konkurencije otvorila je u ponedjeljak istragu o Facebooku i WhatsAppu i suspendirala njihova nova pravila o razmjeni podataka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prošle sedmice WhatsApp je prisilio mnoge korisnike da se slože sa novim pravilima privatnosti za razmjenu ličnih podataka sa Facebookom.

Aplikacija se ne može koristiti ako uslovi nisu prihvaćeni, navodi se u saopćenju.

Vlast je suspendirala razmjenu podataka, čak i ako su korisnici prihvatili pravila, zbog mogućnosti nenadoknadivih gubitaka, do okončanja istrage.

U tom kontekstu, i Facebook mora obustaviti dijeljenje podataka i najaviti svoj potez svim korisnicima, navodi se u izjavi.

Trenutno Facebook ne koristi podatke iz WhatsAppa za “unapređivanje” korisničkog iskustva i prikazivanje relevantnih oglasa na Facebooku. S novim pravilima to će se promijeniti.

Korisnici masovno prelaze na alternativne, sigurne i kriptovane Bip, Telegraf ili Signal platforme.

Čini se da je poruka odjeknula. Turkcell je izvestio da se “BiP Messengeru” u protekla 24 sata pridružilo oko milion novih korisnika. Aplikacija je preuzeta više od 53 miliona puta od pokretanja 2013. godine.

Erdogan je ranije upozoravao na “digitalni fašizam”, tvrdeći da bi monopolizacija kontrole podataka značila katastrofu za svet. U govoru iz novembra, rekao je da će ostati “čovjek” u digitalno doba biti jedan od najvećih izazova u budućnosti.

(tportal/alo)

 

Recent Posts