Vlast u Berlinu zatvorila kafiće i restorane, sud ukinuo odluku

Vlast u Berlinu je prije devet dana naredila da se zatvaraju svi kafići, barovi, restorani i klubovi od 23 do šest sati ujutru, što u tom gradu nije viđeno u posljednjih 70 godina.

Bio je to odgovor savezne vlade na porast broja novooboljelih od korone.

Kako javlja Guardian, Berlinski upravni sud je ukinuo odredbu ograničenja radnog vremena koju je gradski senat uveo  prošle sedmice.

Podaci koje je objavio Institut Robert Koch, koji je njemačka agencija za kontrolu bolesti, pokazuju kako su se kafići držali nametnutih higijenskih pravila te kako nisu “značajnije doprinijeli” širenju infekcije Berlinom.

U Kolašinu, Budvi i Ulcinju se zatvaraju škole i kafići?

Potvrđeno: Još jedna europska zemlja zatvara kafiće na četiri sedmice

Sud je zatim zaključio kako mjera Senata o uvođenju ograničenja radnog vremena nije opravdana, prenosi index.hr.

“Odluka o ograničenju radnog vremena je suspendirana jer sud smatra da nije proporcionalna s obzirom na druge mjere kojima se borimo protiv pandemije”, stoji u odluci suda.

Sud dalje objašnjava kako nema dokaza da restorani i kafići koji se drže mjera o nošenju maski i distanci pridonose širenju infekcije. Sudu se nakon donošenja odluke žalilo 11 restorana.

Berlinski senat može se pokušati žaliti višem sudu.

Berlinski sud nije jedini koji je ovako odlučio

Bitno je napomenuti kako ovaj sud nije jedini koji je donio ovakvu odluku protiv vlade. Odluku po kojoj se pokušalo zabraniti gostima iz mjesta koja su žarišta da putuju u drugo mjesto koje nije žarište i tamo prenoće samo uz negativan test na koronu, i to test ne stariji od 48 sati, već je odbacilo devet od 19 saveznih pokrajina u Njemačkoj.

Ipak, nekoliko drugih gradova, uključujući financijsko središte Frankfurt, prihvatilo je mjere ograničenja radnog vremena za kafiće i restorane.

Ugostitelji upozoravali kako se radi o štetnoj mjeri

Uvođenje radnog vremena klubovima i restoranima u Berlinu nije bilo na snazi od 1949. i kraja Drugog svjetskog rata, a ugostitelji su prošle sedmice upozoravali kako će to biti kontraproduktivno jer očekuju da će ljudi imati zabave u svojim kućama.

“Piti doma je opasnije nego piti u klubu”, rekao je tada Carsten Zoltan, vlasnik bara u hotelu Kreuzerberg.

(index.hr)

Recent Posts