VANDALSKI ČIN NAD SVETINjOM SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Ukrali ogradu i kapiju, pustili konje na crkvište (FOTO)

NOVI INCIDENT na crkvištu nekadašnje crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Martiovićima kod Gusinja, sela naseljenog Albancima, koji su se u nekoliko navrata žestoko protivili čišćenju crkvenog imanja i obnovi crkvišta, crkve koju su porušili decenijama unazad.

– Nedavno postavljena kapija i ograda oko crkvenog imanja, kako bi se spriječio ulazak stoke na crkvište, jutros je otuđena, po riječima nadležnog sveštenika jereja Bojana Radunovića. On kaže da je kapija sinoć bila na svom mjestu, a jutros oko sedam časova prolaznici su primjetili da je nema i o tome obavijestili Crkveni odbor. Sveštenik Radunović pretpostavlja da je to bila organizovana akcija u kojoj je moralo učestvovati više osoba s obzirom na to da je kapija veoma teška i velikih dimenzija. On je sa članovima Crkvenog odbora obišao okolni teren, u krugu od 5-6 kilometara, ali bezuspješno.

Ovo je u ponedeljak veče, na Dan državnosti Crne Gore saopšteno na zvančnom sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

CRNOGORCI SLAVILI DAN DRŽAVNOSTI PA IZAZVALI POŽAR: Gori na brdu San Đovani u Kotoru

-Da je policija, zaista, ažurna u ovoj državi mogla je jutros od sudije da dobijo nalog za pretres i ograda bi se našla u nečijem dvorištu. Slučaj je prijavljen Centru bezbednosti Plav kao teška krađa, vandalski čin, naveo je otac Bojan.

-Postoji sumnja da je u tom nedjelu učestvovao meštanin albanske nacionalnosti (K.Đ.) koji je ranije prijetio svešteniku Radunoviću da će da sruši sve što bude napravljeno, pa i crkvu, a njemu je prijetio smrću. Naime, uoči Vidovdana ove godine, paroh gornjepolimsko-gusinjski na ovom crkvištu je bio izložen provokaciji kada je sa dvojicom meštana uređivao prostor. Tada se pojavio momak koji ih je vređao i prijetio riječima da će sve da sruši, a sveštenika da ubije. Pozvali su policiju, a uviđaj je izvršio inspektor Fadilj Hasanđekić, koji je u rodbinskim odnosima sa gorepomenutim licem za koje su sumnja da je jedan od učesnika vandalizma. Uviđaj do sada nije dao nikakav rezultat, kao što ništa nije preduzeto ni povodom prošlogodišnjeg lomljenja i bacanja drvenog krsta u obližnju rijeku. Sumnja se da je to uradio tadašnji načelnik komunalne policaje (B.H.), koji je, inače, prijetio da će zapaliti crkvu ukoliko bude obnovljena. Osim toga, redovna je pojava da mještani, Albanci puštaju stoku na crkveni posed.

Po riječima oca Bojana, u poslednja tri mjeseca, više puta su se obraćali policiji, jer su zaticali počupanu ogradu i stoku koja pase i skrnavi svetinju. Jutros je tu bila dovedena cijela ergela konja, što je, smatra nadležni paroh, takođe, moralo biti organizovano u cilju provokacije. Jerej Bojan Radunović komentariše da se pravoslavni živalj ovog kraja ne osjeća sigurno da ode do crkve, a u prilog tome navodi i nedavni slučaj kada je jednu staricu vređala grupa albanskih mladića. Tragično je što se i današnji vandalizam desio na veliki državni praznik – Dan državnosti Crne Gore, saopšteno je na zvaničnom sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

(novosti)

Recent Posts