Valter, Prle i Tihi bili četnici a ne komunisti!?

Ko su bili “pravi otpisani”? Postoje oni koji tvrde da su “Valter”, “Prle” i “Tihi” zaista postojali, ali da nisu bili komunistički ilegalci, već pripadnici kraljevske vojske.

Vjerovatno da na prostoru bivše Jugoslavije ne postoji osoba određenih godina koja ne zna za Valtera, Prleta i Tihog – partizanske ilegalce koji su se borili protiv okupatora tokom Drugog svjetskog rata.

Malo su ređi oni koji znaju da su i nevjerovatno popularna TV serija “Otpisani“ i kultni film “Valter brani Sarajevo“ (na koji su u Kini “odlepili”) snimljeni na osnovu stvarnih događaja – podviga ilegalaca, ali ne komunističkih već četničkih!

Dokumentarni film o ovim borcima protiv nacista prikazan je u ponedjeljak uveče na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Komunisti su potpuno falsifikovali istorijske događaje, tvrdi Miloslav Samardžić, režiser dokumentarnog filma “Pravi otpisani” koji je beogradsku premijeru imao pred prepunom salom Pravnog fakulteta.

Ko je bio Valter?

Kombinujući arhivsku građu i svjedočanstva preživelih i porodice beogradskih ilegalaca, Samardžić priča priču o potpukovniku Žarku Todoroviću, “pravom Valteru”, koji je, tvrdi se u filmu, osnovao “jaku mrežu beogradskih ravnogorskih ilegalaca” i tako postao noćna mora za Njemce koji su uporno pokušavali da uhvate.

Todorović je godinama zadavao probleme okupatoru u Beogradu dok ga nisu uhvatili sa grupom ilegalaca 1943. i poslali u Mauthauzen.

Todorović je preživio mučenja i logor smrti, da bi posle rata otišao u Francusku i stupio u Legiju stranaca a kasnije bio primljen u službu u Generalštab francuske armije gdje je i penzionisan kao generalštabni pukovnik.

Na osnovu Todorovićevog života i podviga snimljen je film “Valter brani Sarajevo“ s tim što je pravi Valter branio Beograd a ne Sarajevo.

Samardžićev dokumentarac je priča i o “urbanim gerilcima“, studentima i oficirima kraljevske vojske koji su se organizovali u beogradske ilegalce i zadavali Nemcima i ljotićevcima glavobolje.

Pravi Otpisani

Samardžić u filmu pominje i “prave Otpisane”, mahom studente, članove Omladinskog štaba, među njima i “pravog“ Prleta – Todora Tadića, komandanta ilegalne beogradske organizacije Omladinski štab 501 koji je bio čuven po pričanju viceva. Uhapsio ga je Gestapo i poslao u Mauthauzen gdje je umro 1944.

U dokumentarnom filmu Samardžić, koji je inače autor brojnih knjiga o četničkom pokretu, priča i o onom čuvenom goniometru kome je bila posvećena cijela epizoda “Otpisanih“.

Dok su u seriji, Prle, Tihi i ostali ilegalci koji su se borili protiv zloglasnog Krigera uspjeli da nasamare naciste, Njemce je goniometar doveo do četničke radio stanice u Bulevaru Kneza Aleksandra u Beogradu, gdje su uhapsili nekoliko ilegalaca.

POGLEDAJTE STRAVIČNE SCENE VOŽNJE KROZ KANJON MORAČE: Voda kulja na put sa planine, tutnji i puca kao da će da se sruši! (VIDEO)

Zloglasni Kriger

Zanimljivo je i da je Kriger iz otpisanih bio SS oficir Karl Kraus, šef beogradskog Gestapoa, mada je tokom Drugog svjetskog rata u Beogradu postojao jedan Kriger – pomoćnik komandanta logora Banjica, po surovosti čuveni folksdojčer Peter Kriger.

Da li će Samardžićevim filmom biti izmenjena, kako on kaže, “istorijska neprava učinjena beogradskim ilegalcima”, ili će Valter, Prle i Tihi zauvijek ostati komunistički ilegalci, ostaje da se vidi.

Publika je sa premijere otišla duboko podeljena na one koji i dalje vjeruju u komunistički pokret otpora i one koji pozivaju na rehabilitaciju Draže Mihailovića i njegovog ravnogorskog pokreta.

(Mondo)

Recent Posts