pranje zuba

Uznemirujući podaci: Bolesti koje uzrokuje neredovno pranje zuba

Ako uveče zaboravite ili vas mrzi da operete zube, možda će vas ovo podstaći da to ipak uradite. U nastavku vam donosimo spisak bolesti koje uzrokuje neredovno pranje zuba.

Bolesti srca

Britansko istraživanje sprovedeno na 12.000 ispitanika potvrdilo je da oni koji ne peru zube dva puta na dan imaju 70 posto veći rizik od razvoja bolesti srca.

Infekcije

Bakterije iz usta, nakon što uđu u krvotok, mogu prouzrokovati infekcije u tijelu. Naročito u slučaju oslabljenog imuniteta.

Ispadanje zuba

Ako između zuba i ispod granice desni nastane plak, posljedica može biti i ispadanje zuba.

Ljudi koji imaju smeđe oči imaju neobičnu moć!

Rak

Ako zube ne perete redovno, između sloja plaka i zuba stvoriće se sloj bakterija. Posljedica je upala zubnog mesa. Ako se ne liječi, ona može izazvati parodontitis, ozbiljnu infekciju zubnog mesa i akutan nekrotizujući ulcerativni gingivitis, što je najteži oblik upale zubnog mesa. Istraživanja su pokazala kako su infekcije te bolesti desni uzrokovane nakupljanjem plaka povezane i s ubrzanom smrtnosti od raka.

Moždani udar

Bakterije iz usne duplje mogu prouzrokovati upale i u arterijama. Posljedica može biti nastanak aterosklerotskog plaka u arterijama, a zbog njega se povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Demencija

Američko istraživanje sprovedeno na 5.000 ispitanika pokazalo je da redovno pranje zuba i održavanje higijene desni može smanjiti rizik od razvoja demencije u starijoj dobi. Ako ne perete zube barem jednom dnevno, rizik od demencije veći je za 65 posto.

Alzheimerova bolest

U mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti ima više bakterija koje uzrokuju bolesti desni nego u mozgu zdravih ljudi. Pretpostavlja se da te bakterije mogu izazvati oštećenja mozga.

Upala pluća

Aspiracijska pneumonija među vodećim je uzročnicima smrti starijih ljudi. Često nastaje zbog udisanja krhotina proteze ili zuba. Kad te čestice dospiju u pluća, mogu uzrokovati opasnu upalu. Svakodnevno čišćenje proteze je preporučljivo.

Izvor: CDM

Recent Posts