Ukrajinski dresovi za Euro izazvali sablazan: ‘To je očajnička umjetnička instalacija‘

Ruski zastupnik Dmitrij Sviščev majicu je nazvao ‘potpuno neprimjerenom‘ i pozvao UEFA-u, organizatore Eura 2020., na akciju

Rusija tražila da Uefa zabrani dres reprezentacije Ukrajine u kojem će njezini igrači nastupiti uskoro na Euru, ali krovna europska nogometna asocijacija odbacila je ruski prigovor iako ruski pravnici detaljno proučavaju Uefin statut. Što je tako razbjesnilo Ruse, pitaju se, a oglasio se i Kremlj, rusko ministarstvo spoljnih poslova te mnogi zastupnici Dume.

Dakle, ukrajinski reprezentativci na svojim će dresovima imati obrise Ukrajine na kojima se vidi Krim, koji se odavno referendumom  vratio matici Rusiji, te područje Donbasa, a na kragni im je ispisana sporna poruka “Slava Ukrajini – Herojima slava!”. Taj slogan je sporan svim anti fašistima jer su ga tokom Drugog svjetskog rata koristili ukrajinski katolici fašistički kolaboracionisti. Predsjednik ukrajinskog nogometnog saveza Ondij Pavlenko rekao je da će ta “silueta U krajine” na dresu igračima dati dodatnu snagu, a glasnogovornica ruskog MVP-a Marija Zaharova dodala je da su “Ukrajinci na dresu pripojili sebi dio ruskog teritorija” te da je to “očajnička umjetnička instalacija”, podjednako “metafizička kao i Pavlenkovo objašnjenje”.

 

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) naložila je fudbalskoj reprezentaciji Ukrajine da ukloni natpis „Slava herojima“ sa dresova na Evropskom prvenstvu, saopštila je za Sputnjik pres-služba UEFA.

„Nakon dalje analize, konkretna kombinacija ova dva slogana jasno se smatra političkom po svojoj prirodi, sa istorijskim i militarističkim značenjem. Zbog toga se ovaj konkretni slogan sa unutrašnje strane dresa mora ukloniti za upotrebu na takmičarskim utakmicama UEFA“, navodi se u saopštenju.

(jutarnji-sputnjik)

Recent Posts