U CG TRENUTNO 15.000 TURISTA, U HRVATSKOJ 815.000: Je li politika uništila ekonomiju i šta nas čeka?

Joković smatra da vladajuća struktura u Crnoj Gori ne želi da crnogorski državljani iz Srbije glasaju na predstojećim izborima jer je, kako kaže, izvjesno da ne bi podržali ovaj režim

U Crnoj Gori u špicu sezone boravi tek oko 15 hiljada turista, što je, prema zvaničnim podacima, 92 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. U pojedinim crnogorskim gradovima je statistika i lošija, pa je recimo u Kotoru popunjenost svega tri odsto, jer je kotorski turizam uglavnom oslonjen na kruzing, a kruzeri od početka pandemije ne dolaze.

U hercegnovskoj Turističkoj organizaciji za VOP su rekli da su na prve tri pozicije po broju dolazaka prošle godine, kako u kolektivnom, tako i u individualnom smještaju, bili gosti iz Srbije, Rusije i BiH, za koje su ove godine granice bile zatvorene, osim za BiH, odakle se moglo ući uz negativan korona test. Od 41 registrovanog hotela u ovom gradu, otvoreno je 13. Kako su za VOP rekli iz TO Herceg Novi, da bi jedan turistički objekat bio na ivici rentabilnosti, potrebno je da je popunjen najmanje 30 odsto.

Prema riječima Tatjane Kotarac iz Turističke organizacije Budva, turisti iz Srbije, Rusije i BiH su u turističkom prometu učestvovali sa 44 odsto.

Mnogo je nelogičnosti u odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti kada je u pitanju otvaranje crnogorskih granica, a koliko su odluke bile ispravne govori katastrofalno stanje na crnogorskom primorju, puste plaže, zatvoreni hoteli, prazni privatni smještaji. Sve to se dominoefektom preliva i na druge djelatnosti, pa se zatvarju butici, suvenirnice, i druge djelatnosti koje žive od turizma.

Na društvenim mrežama su postale viralne foto montaže na kojima stanovnici Zimbabvea slave otvaranje granica Crne Gore, što je satirična kritika politike Vlade o otvaranju granica i efektu na crnogorski turizam.

Vlasnica dva butika u centru Herceg Novog za VOP kaže da je jedan zatvorila prije mjeseca dana, a u drugom dvije radnice trenutno rade po pola smjene.

“Izvjesno je da ću i taj butik zatvoriti. Kako da raditi kada vam je dnevni pazar pet ili deset eura? Nije mi utjeha što nisam jedina, svi smo u velikom problemu, privatnici bankrotiraju, radnici ostaju bez posla. Naši najbrojniji gosti su Srbi i Rusi, i da su njima otvorene granice u maju, sezona bi bila makar na 50 odsto prošlogodišnje, spasle bi se mnoge firme i radna mjesta”, kaže sagovornica VOPa.

U Hrvatskoj zadovoljni posjetama

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Sa druge strane konkurentske destinacije u komšiluku, poput Hrvatske i Albanije, uspjele su da svedu ovogodišnje gubitke na podnošljiv nivo i tako očuvaju supstancu i spasu radna mjesta.

U Hrvatskoj trenutno boravi 815.000 turista, od kojih je četvrtina iz Njemačke.

“Možemo biti zadovoljni s postignutim rezultatima, koji jesu daleko od prošlogodišnjih, međutim, s obzirom na celu situaciju, ne samo u Hrvatskoj nego i na evropskim tržištima, mislim da možemo biti itekako zadovoljni. Brojke pokazuju da smo sada skoro na 50 posto prošlogodišnje sezone, to su kumulativni rezultati od januara do danas”, rekao je sinoć za TV N1 predsednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Ocjenjuje da se turistički saobraćaj intenzivirao u sedam dana avgusta jer se krajem jula pojačao aviosaobraćaj prema Hrvatskoj. Zadovoljan je jer su na splitsko i dubrovačko područje zbog toga počeli dolaziti turisti. Staničić dodaje da se bileži više individualnih gostiju nego organizovanih dolazaka, a ti su turisti smješteni u privatnim apartmanima. Dobro su popunjeni kampovi i mali hoteli pa se nada da će se taj trend nastaviti i do kraja avgusta.

Granice i logika 

Crna Gora otvorila je tek prije nekoliko dana granice za ruske državljane bez ikakvih uslova, kao i za državljane Azerbejdžana, a nakon oštre reakcije konzularnog predstavnika Ukrajine u Crnoj Gori, pridružena je i ova država. Najavljeno je da će prvi avioni iz Moskve za Tivat letjeti 10. avgusta.

Ostaje, međutim, pitanje da li će ruski državljani morati prilikom povratka kući raditi PCR test i da li će to uticati na odluku, kao i veoma visok nivo epidemije trenutno u Crnoj Gori.

Iz NKT i Instituta za javno zdravlje (IJZ) koji predlaže mjere, međutim, ne odgovaraju na osnovu kojih kriterijma donose odluke i zašto granice sa Srbijom ostaju zatvorene, iako je to tradicionalno najznačajnije emitivno tržište crnogorskog turizma, a avio letovi Beograd Podgoica, najprofitabilniji letovi nacionalne avio kompanije Montenegroerlajnza.

Crna Gora je proteklih mjesec dana imala najveću stopu aktivnih slučajeva zaraze korona virusom na 100.000 stanovnika u Evropi. Ukoliko se moglo opravdati neotvaranje granica sa Rusijom i Srbijom tokom korona free perioda, kada je uslov bio ispod 25 oboljelih na 100.000 stanovnika, logičnog opravdanja sada nema, a mnogi vjeruju da je, čak i da se otvore granice sa Srbijom, sada kasno za spas sezone.

Je li politika uništila ekonomiju?

Privrednici iz oblasti turizma više puta su pozvali na otvaranje granica sa Srbijom, a to je učinio i gradonačelnik Herceg Novog, Stevan Katić, podsjećajući da su turisti iz ove države tradicionalno najbrojniji gosti.

Vlasnik hotela “Admiral” u Budvi Damjan Abramović kazao je ranije za VOP da je Nacionalno koordinaciono tijelo odlukom da ne otvori granice sa Srbijom izvršilo ekonomsko samoubistvo.

Vladimir Joković, predsjednik Socijalističke narodne partije, kazao je za VOP TV, da je odluka da se granice sa Srbijom ne otvore isključivo politički motivisana, te da je u direktnoj vezi za izborima zakazanim za 30. avgust.

Joković smatra da vladajuća struktura u Crnoj Gori ne želi da crnogorski državljani iz Srbije glasaju na predstojećim izborima jer je, kako kaže, izvjesno da ne bi podržali ovaj režim.

V.Radojević

(volimpodgoricu)

Recent Posts