U BOSNI ZABRANJUJU PUŠENJE I NA OTVORENOM? Upućen apel državnim organima

Udruženje PROI i “Partnerstvo za Bosnu i Hercegovinu bez duhanskog dima” apelovali su nadležnima u Federaciji BiH da preduzmu hitne mjere za usvajanje zakonske regulative o kontroli duvana, a da bi se što više spriječili, kako je saopšteno, kobni ishodi uzrokovani pandemijom koronavirusa.+

Apel su uputili uoči današnjeg hitnog radnog sastanka Federalne vlade s kantonalnim premijerima i drugim institucijama, sazvanog zbog povećanja broja zaraženih korona virusom.

– Bosna i Hercegovina trenutno je jedna od država s natprosečnim brojem novih slučajeva zaraze korona virusom na 100.000 stanovnika. Prevalenca pušenja u Bosni i Hercegovini je među najvećim u Evropi, a istraživanja pokazuju da više od 38 odsto odrasle populacije u Federaciji konzumira duvanske proizvode. Od početka pandemije koronavirusa, zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je pušenje jedan od faktora rizika koji pogoršava već narušeno zdravstveno stanje, a može dovesti i do smrti – ukazali su u Udruženju.

Tvrde da su poslednja istraživanja pokazala opasnost upotrebe duvana tokom pandemije koronavirusa, a da je rizik, kako su istakli, napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača gotovo udvostručen u poređenju s nepušačima.

– Istraživanja pokazuju da je smrtnost od koronavirusa veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. A znamo da je upotreba duvana glavni zajednički faktor rizika povezan sa svim tim bolestima – dodali su u saopštenju.

Oni su predložili sljedeće:

1. Hitno zabraniti pušenje na svim otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, radnim mjestima, uključujući i elektronske duhanske proizvode i nargile, radi zaštite javnog zdravstva tokom pandemije koronavirusa. Provedba ove mjere mora se posebno nadzirati u zdravstvenim ustanovama, javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima, tržnim centima, sportskim objektima, te javnom prijevozu.

2. Potpuno ograničiti upotrebu nargila koja bi uticala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa.

3. Zabrani reklamiranja duhanskih proizvoda, uključujući elektronske duhanske proizvode i duhanske proizvodi na zagrijavanje, na svim medijima, uključujući i internet kako bi se zaštitila djeca i omladina.

4. Zabraniti duhanskoj duhanskoj industriji donacije i partnerstva sa institucijama.

5. Pri ministarstvu zdravstva hitno uspostaviti besplatnu telefonsku liniju za prestanak pušenja koja je u ovom trenutku zaista neophodna, da bi se pušačima omogućio što lakši proces prestanka pušenja.

6. Uključiti nevladin sektor u poduzimanje mjera za sprječavanje koronavirusa, saopćeno je Udruženja PROI.

Izvor: klix.ba

 

Recent Posts