U Baru obelježene četiri godine osvećenja Sabornog hrama Sv Jovana Vladimira

Četri godine od osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira proslavljnjno je danas svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom u Baru.

Osvećenje Hrama u Baru, 25.septembra 2016.godine je okupilo 18 arhiepiskopa i mitropolita iz svih pomjesnih pravoslavnih crkava, 12 episkopa SPC, veliki broj javnih ličnosti Crne Gore i Srbije, diplomata, predstavnika Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice, dobrotvore, na hiljade vjernika

U liturgijskoj propovjedi Amfilohije je podsjetio da su se navršile četiri godine otkad su Patrijarh svetoga grada Jerusalima Teofelo Treći, Patrijarh Irinej i Arhiepiskop Albanije Anastasije, zajedno sa drugim predstavnicima svih pomjesnih Crkava osvještali ovaj hram.

-Veliki događaj koji spaja ovaj hram s hramom u Jerusalimu koji je podignut na mjestu raspeća Hristovog, na mjestu NJegovog pogrebenja i NJegovog vaskrsenja. Sila vaskrslog Hrista je, znači, ugrađena u ovaj hram i u njegovu ljepotu ukrašenu tom silom Božjom, silom svetoga grada Jerusalima, rekao je Amfilohije.

Mitropolit je u toku Liturgije činom protoprezvitera odlikovao oca Mladena Tomovića, paroha barskoga.

U prezviterski čin rukopoložio je đakona Bratoljuba Radovića.

Nakon Liturgije Mitropolit Amfilohije je osveštao dječiju igraonicu koja će raditti pri hramu Svetog Jovana Vladimira.

Hram svetog Jovana Vladimira u Baru je najveća saborna crkva u Crnoj Gori, a treći po veličini pravoslavni hram u svijetu, poslije Hram Hrista Spasitelja u Moskvi i Hrama Svetog Save u Beogradu

Izgradnja hrama je trajala deset godina, a konačno je završen i osveštan 25. septembra 2016. godine, na hiljaditu godišnjicu od smrti Svetog Jovana Vladimira.

Hram je u osnovi površine 1.370 m², visine 44,50 m do vrha krsta na centralnoj kupoli. Na hramu se nalazi 11 zvona, od kojih je naveće teško 800 kilograma. Zvona su smještena u dva pirga, posvećena Svetim caru Konstatinu i carici Jeleni, i Svetim Kirilu i Metodiju. Izrađen je ikonostas dužine 18,5 m i urađen podni mozaik od oko 1.700 m².

U hramu je oslikano više od 4.860 kvadratnih metara zidova, u tradiocionalnoj fresko tehnici.

(jedro.bar)

Recent Posts