Turistička organizacija Budve: Promjene na turističkom tržištu

Turistička organizacija opštine Budva kao društveno odgovorno preduzeće smatra svojom odgovornošću i obavezom da informiše građane Budve, prvenstveno izdavaoce privatnog smještaja, o najnovijim promjenama na turističkom tržištu, a koje nas sve na određeni način pogađaju.

 

Situacija u Rusiji i Ukraini veoma utiče na potražnju za smještajnim kapacitetima u Crnoj Gori, ali i na cijenu i uslove plaćanja istih. Većina hotela na budvanskoj rivijeri prilagodila je svoju ponudu promjenama na tržištu i takve odluke u sadašnjim okolnostima djeluju ispravno, ali takođe utiču i na cijene privatnog smještaja.

 

Sistem izdavanja privatnog smještaja se mijenja, što ne znači manju zaradu izdavaocima privatnog smještaja, ali ne dozvoljava ni bezbrižnost koju su imali prethodnih sezona. Tour-operatori nisu više spremni da čitav rizik posla preuzimaju na sebe i da uzimaju kapacitete u fiksni zakup na duži vremenski period sa garancijom punjenja 100%. Izdavaoci privatnog smještaja bi trebalo da se prilagode ovakvim promjenama na tržištu na sledeći način, da svoje smještajne kapacitete daju u alotmanski zakup. To znači da se kapaciteti ugovaraju, ali se plaća samo dio koji se realizuje što predstavlja uobičajeni način rada sa hotelima. Ovako se zakupljuju kapaciteti i u ostalim destinacijama i to nije novina u turizmu, samo su turistički privrednici iz Budve godinama navikli na drugačiji princip koji je za njih bio mnogo pogodniji.

 

Pored toga, bilo bi jako poželjno da neka agencija ili više njih objedini ponudu privatnog smještaja i istu prezentuje i ponudi tour-operatorima po uslovima alotmanskih ugovora na predstojećim veoma značajnim turističkim berzama u Berlinu i Moskvi jer će to biti dobra prilika da se potpišu novi ugovori i da se poslovna godina ipak završi uspješno.

 

Turistička organizacija opštine Budva zajedno sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i nadležnim Ministarstvom trudiće se da obezbijedi što bolje uslove za uspješnu realizaciju sezone. Radiće se na povećanju aviodostupnosti Budve i Crne Gore kao turističke destinacije kako bi se obezbijedio što veći broj dolazaka i duža turistička sezona, intenziviraće se kampanje na tržištima koja su se pozicionirala kao važna uz otvaranje nekih novih tržišta.

 

Turistička organizacija opštine Budva

 

 

Recent Posts