hirurgiji

Tim KCCG izveo jednu od najkompleksnijih operacija u hirurgiji

Prvu laparaskopsku operaciju tumora na debelom crijevu uradio je tim digestivnih hirurga na čelu sa načelnikom Centra za digestivnu hirurgiju Rankom Lazovićem, koji je objasnio da je ovom operacijom skraćeno vrijeme bolničkog liječenja pacijenta i dužina njegovog oporavaka. To je potvrdio i pacijent iz Pljevalja Zdravko Dragaš kazavši da je već drugi dna nakon operacije “mogao da igra fudbal”.

“Osjećam se odlično, nemam nikakve bolove. Drugog dana sam odmah ustao, mogao sam fudbal da igram. Sve pohvale za naše ljekare, na čelu sa doktorom Lazovićem”, kazao je novinarima juče Dragaš.

Lazović je objasnio da je uz ovakvu operaciju mnogo manji procenat postoperativnog bola i da su intraoperativni gubici krvi mali za takav tip intervencije.

“Ovo što smo sada uradili smatra se krunom laparaskopske hirurgije trbuha. Posebno sam ponosan što smo to uradili mi iz Centra za digestivnu hirurgiju, bez pomoći sa stane, bez konsultanata i bez supervizije”, rekao je Lazović.

Lazović kaže da je operativna procedura na pacijentu Dragašu izvedena na tumoru lijeve strane debelog crijeva, gdje bolesnik umjesto operativnog reza dužine od 50 do 60 centimetara i ogromne traume sa presijecanjem mišića i mišićnih omotača kože trbušne maramice ima samo tri uboda na trbuhu, dužine po desetak milimetara i jednu ranu iznad stidne kosti.

“Pacijent je već sjutradan bio na nogama i pio tečnost, dok je narednog dana uzimao kašastu hranu, bez upotrebe katetera, potpuno sposoban da sjutra napusti bolnicu. Ipak, nijesu svi pacijenti za ovakve vrste operacija”, kaže Lazović, naglašavajući kriterijume na osnovu kojih se pacijenti indikuju za otvorenu klasičnu hirurgiju ili laparaskopiju.

“Ovo je intervencija koja nije privilegija malih centara, malih timova, zato je potrebna dobra oprema, kadar i iskustvo na otvorenoj hirurgiji”, kazao je on.

Recent Posts