STIŽE snijeg

STIŽE PREKO POLA METRA SNIJEGA!? Najveći snijeg ove zime je stigao, moguće da padne čak i na moru!

Prema modelu meteo servisa WeatherBELL na području Balkana bi već do srijede trebao napadati veći snijeg ove zime.

Čak i preko pola metra, što će bez sumnje biti tako uzmemo li u obzir da sinoć u većem dijelu Balkana nije prestajao padati.To pokazuje i mapa koju možete pogledati u prilogu, a riječ je o najnovijem GFS (eng. Global Forecast System – Globalni sistem prognoze vremena) modelu snježnih padavina za područje Alpa i Balkana do 6.1.2016. godine. (Napomena: Količine snijega su u inčima, dakle množite sa 2,5).

Pogledajte samo ovaj model grtalice za snijeg.

Popularna meteo stranica Vremenska prognoza svakodnevno navodi, da se sljedećih dana u našoj regiji očekuje dolazak pravog zimskog vremena i da bi mnoga područja regije trebao zabijeliti prvi ozbiljniji snijeg. Posebno se to odnosi na gorska područja.

– Međutim snježnih oborina zasigurno treba očekivati i u Bosni, kopnu Hrvatske, sjeveru Crne Gore, Srbiji, Makedoniji itd. – piše taj izvor, dodajući kako bi sljedećih sedam dana trebalo biti i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom, susnježice i kiše tako da je moguć miks svega toga

Kiše bi uglavnom trebalo biti u obalnim i priobalnim područjima, iako u početku oborina u zaleđu Dalmacije, Istri i priobalnim područjima Crne Gore treba očekivati susnježicu i snijeg.

83444_Kolicinesnijega06jan2015

ŠTA OČEKIVATI OD OSTATKA ZIME? Spomenuti izvor piše i o mogućem razvoju vremenskih prilika u idućim mjesecima, te podsjeća kako je već u sezonskim prognozama objavljeno da bi drugi dio zime trebao “pokazati zube”.

– Upravo u tom smjeru ide i atmosferska cirkulacija. Do kraja trećeg mjeseca očekuje se aktivniji period po oborinama, novi zalet zime vjerovatno je izgledan od sredine prvog do sredine ili kraja drugog mjeseca. Tada je veliki rizik za potencijalno jači zimski prodor od ovoga sada.

Atlantik bi se trebao povremeno aktivirati, međutim u manjoj mjeri u odnosu na ovaj prvi dio zime. Postoji rizik i za kašnjenje proljeća.

Izvor: Doznajemo.com

Recent Posts