potomak

Srpski istoričar tvrdi: Kraljica Elizabeta je potomak Nemanjića

Više od dva miliona ljudi svake nedjelje u 20 sati gleda seriju „Nemanjići“ na RTS, a vjerovatno svaki peti gledalac tvrdi da je potomak prvih srpskih vladara. Upravo zbog toga mnogi bi voljeli da u svom rodoslovu pronađu vezu s njima, a istoričar Dejan Ristić kaže za Kurir da ona ne postoji.

“Potomaka Nemanjića nema u Srbiji. Dinastija Nemanjića završava se s carem Stefanom Urošem Petim, koji je umro 1371. bez potomaka. Direktna loza se ugasila krajem 14. vijeka i u Srbiji nema direktnih niti indirektnih potomaka”, kaže Ristić i dodaje:

“Nemanjiće treba tražiti u porodici Vindzor u Velikoj Britaniji i među Romanovima, ali i u Turskoj. Princeze iz porodice Nemanjić su se udavale za strane vladare, pa i kraljica Elizabeta ima nemanjićke krvi”.

Porodica Vasojević tvrdi da su potomci Nemanjića, a preko njih i najbolji srpski teniser Novak Đoković i pokojni predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Djeca su sidra majčinog života

“Vasojevići, kao ni Đokovići, nisu potomci Nemanjića”, kratko je rekao Ristić.

I genetičari tvrde da je vjerovatnoća da se na osnovu upoređivanja zemnih ostataka vladara iz nemanjićke loze i potencijalnog potomka pronađe veza „ogromnih“ 0,00000009 (sedam nula!) procenata.

Ristić naglašava da se krv predaka vratila u Srbiju preko Engleza.

“Gen je stigao preko Karađorđevića i kraljice Marije, koja je unuka britanske kraljice Viktorije. To je više simbolika nego realna priča. Veze s Nemanjićima su samo indirektne”, zaključuje Ristić.

Pojedini istoričari nisu sigurni ni u vezu Milice Hrebeljanović, žene kneza Lazara, sa dinastijom Nemanjić.

“O vezi kneginje Milice s porodicom Nemanjić pisano je u kasnijim ljetopisima, vjerovatno da bi se održao kontinuitet srpske države. Čak i da je tako, loza Lazarevića završava se 1427. godine smrću despota Stefana, koji je, takođe, umro bez potomaka”, tvrdi Bojan Miljković, naučni savjetnik u Vizantološkom institutu.

I mladi glumac Miloš Đurović, koji u seriji „Nemanjići“ igra mladog Stefana Prvovjenčanog, potomak je Nemanjića.

“To tvrdi moj otac”, kaže Đurović, koji bi mogao biti potomak Nemanjića po Vukanovoj liniji, sličnoj liniji kao i Đoković.

Recent Posts