nerotkinj ivan ergic

SRPKINJE ŠIRE NOGE DA DOBIJU GUČIJEVU TORBICU, ONE SU DOBROVOLJNE NEROTKINJE: Pjesnik Ivan Ergić izazvao ZEMLJOTRES otrovnim stihovima! Ovo je pjesma koja je sledila sve

Ove danas žene ne žele da rađaju, dobrovoljne nerotkinje. Sačuvaj bože. One šire noge da dobiju Gučijevu torbicu, a ne dijete. Što se ne ugledaju na naše bake? Njima ništa nije falilo.

Ovim stihovima, koji su mnogi ocijenili kao skandalozne, započinje pesma “Nerotkinje” nekadašnjeg fudbalera, a današnjeg pjesnika Ivana Ergića. Stihovi su izazvali pravu buru na društvenim mrežama i lavinu osuđujućih komentara.

Ruganje ženama

 

– Moja baka je izgubila sina, koji se ugušio pokriven u krevecu jer je ona morala u polje. Kasnije su iz knjige rođenih redovno stizali pozivi za vojsku, koje bi ona preplakala – nastavak je ove pesme, a “mizoginija” i “šovinizam” samo su neke reči kojima su građani opisivali ove stihove.

 

Sandra Jovanović iz udruženja Šansa za roditeljstvo podseća da je pravo svake žene i svakog para da odluči šta želi.

– Svako prozivanje žena i parova koji se bore s neplodnošću jeste nešto što je uvredljivo. U Srbiji svaki šesti par ima problem sa začećem, ta brojka ne smije biti zanemarljiva, a nikako ne smije biti nešto čemu će se bilo koje društvo rugati. Uvredljivo možda i jeste, ali za žene koje dobrovoljno ne žele da rađaju – rekla je Jovanovićeva za Kurir.

FOTO: PRINTSCREEN

Istinita priča

 

Ipak, Ivan Ergić za Kurir objašnjava da su u pitanju bile ironija i kritika konzervativnog dela društva.

 

– Pesma je natopljena ironijom i sarkazmom i, ako to neko ne vidi, problem je komunikacijski i u ličnoj percepciji. Uvek sam bio na strani emancipacije i zaštite žena, to svi znaju. Pesma je zapravo antikonzervativna, ironijska kritika te lažne dileme zbog čega su današnje žene navodno karijeristkinje, a sa druge strane, navodno treba da se ugledaju na naše bake i da to bude model ponašanja sada. Zato je i dat taj katastrofalni primer. Inače, to je istinita priča, takav slučaj se zaista dogodio mojoj baki… Žena ima apsolutno pravo na izbor da li da rađa ili ne, a želim da naglasim da pritisak podizanja nataliteta ne sme biti na ženama – rekao je Ergić za Kurir.

 

Ko je Ivan Ergić

Igrao za Juventus i Bazel

* Ivan Ergić je bivši fudbaler Juventusa, Bazela, Bursaspora i reprezentativac Srbije i Crne Gore
* Autor je brojnih tekstova društvene i političke tematike, piše pjesme
* Isticao je da je jedan sat rada radnika, lekara i učitelja vrijedniji nego čitava njegova karijera
* Iznosio brojne kritike na činjenicu da su fudbaleri najveći uzori mladima

 

Nerotkinje

 

Ove danas žene ne žele da rađaju,
dobrovoljne nerotkinje
sačuvaj bože
one šire noge
da dobiju gučijevu torbicu a ne dete
što se ne ugledaju na naše bake
njima ništa nije falilo

 

moja baka je izgibila sina
koji se ugušio pokriven u krevecu
jer je ona morala u polje
kasnije su iz knjige rođenjih
redovno stizali pozivi za vojsku
koje bi ona preplakala

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

 

Recent Posts