SRBI MEĐU NAJVEĆIM KUPCIMA NEKRETNINA U CRNOJ GORI Rusi i dalje na prvom mjestu, a cijene nastavljaju da RASTU

Tokom 2019. godine stranci su u Crnoj Gori kupili nekretnine u vrijednosti od 169,99 miliona eura, što je za 12,6 miliona manje nego godinu dana ranije. Najveći kupci bili su Rusi, Srbi i Turci, pokazuju podaci crnogorske centralne banke.

Državljani Ruske Federacije su tokom 2019. trgovali nekretninama za gotovo 39 miliona eura, što je na istom nivou kao godinu ranije. Naime, Rusi su već godinama vodeći kupci nekretnina na crnogorskom primorju, gdje su kupovali ili čak i gradili čitave stambene komplekse.

Odmah iza njih su državljani Srbije koji su za kupovinu nepokretnosti prošle godine utrošili 16,6 miliona eura ili 2,1 milion više nego 2018. godine. Time su sa drugog mesta svrgnuli Turke, koji su u 2019. godini trgovali nekretninama za 12,7 miliona.

Crna Gora je, inače, jedna od omiljenih destinacija za ljetovanje građana Srbije, pa su mnogi, očigledno, odlučili da im se više isplati da kupe sebi stan ili kuću na primorju, umjesto da uplaćuju aranžmane ili traže privatni smeštaj iz godine u godinu.

Turci su u poslednjih nekoliko godina izbili na drugo mjesto, sa sve više zainteresovanih kupaca nekretnina, ali su prošlu godinu završili na trećoj poziciji. U Crnoj Gori posluje više od 2.000 preduzeća osnovanih turskim kapitalom, pa su i dobri trgovinski odnosi dvije zemlje vjerovatno razlog sve češće kupovine stanova i kuća na primorju od strane turskih državljana.

Među najvećim kupcima nekretnina u Crnoj Gori nalaze se i Amerikanci sa potrošenih 10,7 miliona eura i Njemci, koji su trgovali za 10 miliona eura. Među većim trgovcima su i Švajcarci, ali je podatak o njihovoj trgovini proglašen tajnom.

STIGLA POMOĆ IZ TURSKE: Dva šlepera medicinske pomoći stižu danas u Novi Pazar

Nekretnine u Crnoj Gori su sve interesantnije i građanima Albanije, koji su prošle godine za njihovu kupovinu izdvojili skoro 2 miliona eura, dok su Austrijanci kupovali za 2,7 miliona, a Česi za 2,8 miliona eura.

Zbog velikog interesovanja stranaca, cijene stanova u Crnoj Gori, prije svega u Podgorici i na primorju, rasle su tokom prošle godine, kao i do izbijanja pandemije korona virusa. Prosječna cijena kvadrata u glavnom gradu kreće se oko 1.000 eura, dok se nekretnine na primorju mogu naći za nešto manje od 1.500 eura.

(blic)

Recent Posts