šolja

Šolja koja je zbunila cijeli svijet – vidite li zašto?

Svako ko kaže da oblik šolje nije bitan i da je važno samo ono što se nalazi u šolji – nema pojma o čemu priča. Debljina same šolje, oblik drške, dubina i zapremina mogu i te kako da utiču, ako ne na sam ukus pića, onda svakako na iskustvo ispijanja jutarnje kafe ili čaja. Međutim, šta da radite kad ni sami ne možete da skapirate kojeg je uopšte oblika šolja?

Upravo to je slučaj sa zlatnom šoljom koja je zbunila cijeli svijet. U pitanju je djelo umjetnika Tonija Fišera, koji pravi nevjerovatne geometrijske oblike, ali je ovog puta riješio da se pozabavi šoljom. I napravio je nešto od čega nas boli mozak.

Jer, niko ne može baš da skapira da li je ovaj komad posuđa okrugao ili ima ćoškove.

Ova šolja je u isto vrijeme okrugla i nije okrugla. U isto vrijeme ima ćoškove i nema ćoškove. U isto vrijeme je kockasta i – nije uopšte kockasta. Hipnotišući video pokazuje kako šolja izgleda drugačije u ogledalu, ali i posmatrano iz različitih uglova. Da bi dokazao da nije u pitanju nekakav fotošop trik, Toni čak i podiže šolju, sipa u nju mleko, miješa kašičicom i pomjera je – a svaki put kada je pomeri, ona promijeni oblik!

Nevjerovatno, zar ne? Fantastično je šta sve može da se postigne kad čovek jednostavno promijeni tačku gledišta.

Izvor: Noizz.rs

Recent Posts