“Smart City” – Jedna kartica za sve usluge uskoro u PG?

Iz Gradske uprave najavili su da bi Podgorica mogla uskoro uvesti takozvane gradske kartice, čime bi postala drugi grad u regionu koji bi ovakvom praksom olakšao korišćenje javnih usluga

Projekat gradske katice ušao je u Nacrt strategije razvoja Glavnog grada 2019-2023.godine i biće finansiran iz budžeta i iz fondova Evropske unije.

Ova ideja nastala je u okviru seta mjera planiranih za razvoj „pametnog grada“ – Smart City, među kojima su do sada uvedene i „pametne klupe“, bežični internet, punjač za električne automobile.

Svrha kartice je jednostavnije i jeftinije, beskontaktno plaćanje gradskih usluga, poput gradskog prevoza, parkinga, poreza i ostalih komunalija koje pripadaju lokalnoj nadležnosti.

Ovaj vid plaćanja javnih usluga uveliko je zastupljen u brojnim evropskim gradovima, među kojima se kao pozitivan primjer ističe Rijeka, u susjednoj Hrvatskoj.

Kako to u Rijeci funkcioniše?

U ovom hrvatskom gradu postoje četiri vrste kartice namijenjene za različite načine korišćenja svih ponuđenih gradskih usluga.

Riječ je o prepaid, companion i kreditnoj kartici, kao i o tzv. Torpedo kartici, koja nema platnu funkcionalnost.

Uz pomoć kartice, građanima je omogućeno da sa njom plaćaju usluge gradskog prevoza jednokratno, mjesečno ili godišnje, parking ili voz, kao da uplate novac za kupovinu u prodavnicama u iznosu od hiljadu kuna.

Međutim, uplata finansijskog iznosa na ovu karticu nije uslov za korišćenje usluga, tako da građani koji je ne žele koristiti kao platnu karticu, na njoj mogu imati upisane samo gradske usluge, bez finansijskih sredstava.

Ono u čemu se njena funkcionalnost u ovom gradu najviše odrazila jeste gradski prevoz, u kojem su redukovane gužve i poboljšane usluge i organizacija.

Stiže pun Mjesec u Biku – uživajte za sve pare!

Izdavanje prepaid gradske kartice iznosi oko četiri eura, odnosno 30 kuna i važi tri godine.

Ovaj projekat, prema Nacrtu strategije, u Podgorici bi trebao biti uveden kroz naredne četiri godine, a još uvijek nije precizirano koliko će koštati njihovo izdavanje, kako ni koje će konkretne usluge biti ponuđene, ali je saopšteno da će kartice biti dostupne i građanima i turistma.

Kako vam se dopada ideja plaćanja gradskih usluga jednom karticom?

(Mondo)

Recent Posts