generacija

“Smarate više sa Titom, Jugoslavijom i kako ste vi radili. Vi ste generacija koja je SVE UPROPASTILA”: Sukob na društvenim mrežama koji je mnogo veći nego što se čini

Generacijski jaz nije društveni fenomen novijeg datuma, ali novinarka portala “Independent”, Izabel Aron, navodi da je debata postala oštrija i toksičnija sa usponom društvenih mreža.

“Oni misle da znaju sve, i uvijek su prepuni sebe”. Ovo nisu riječi koje upućuje generacija bumera, generaciji Z ili milenijalcima, ovo su zapravo Aristotelove riječi. Filozof se požalio na odnos mlađih ljudi prema odraslima. Dakle, čuveni generacijski jaz potiče još iz perioda prije nove ere.

Pre nego što je generacija Z zavladala društvenim mrežama, sukob se vodio na relaciji bejbi bumerske generacije i milenijalaca. Bumeri su uvijek milenijalce gledali sa dozom prezira kao razmaženu generaciju koja će novac najpre potrošiti na sitna zadovoljstva nego na budućnost i dugoročna ulaganja, a sa druge strane milenijalci su na tržište rada zakoračili kao samouvjerena generacija koje zna i može sve.

Kao odgovor bejbi bumera, milenijalci su smislili kratko i jasno – OK, bumeru, kao vid verbalnog šamara ili žargonski rečeno – smaraš.

“OK, bumeru” je čak izgovorio dvadesetpetogodišnji član parlamenta na Novom Zelandu u toku burne rasprave sa starijim pripadnicima ove političke institucije.

Sociolog Karl Manhajm u eseju 1928. godine “Problem sa generacijama” navodi da sukobi između generacija dolaze u periodima kada se svijet naizgled iznenadno promeni. Na ovaj način dolazi do sudara starog i novog pogleda na svijet.

Međutim, razlika u godinama i u odrastanju ne znači samo sukob. Nakon Hladnog rata 1990. godine u društvu je bio dominatan slogan “bumeri će spasti svijet” jer su išli protiv konzervativnih normi svojih roditelja, koje su vladale šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali istoričarka Dženi Bristou, kaže da od 2010. godine se priča promjenila i da su bumeri etiketirani kao generacija koja nije uradila dobar posao u društvu, a svi su navijali za njih.

Na našim prostorima milenijaci ne mogu da podnesu priče o Titu i Jugoslaviji.

“Bumeri j*** vas više i Tito i Jugoslavija i spavanje na klupi i farmerke iz Trsta. Pun nam je više k**** priča kako ste vi bili kul, a mi nismo. Zbog toga će vas djeca pobacati u staračke domove koliko smarate. Sve ste u*****, vi ste generacije nesposobnih i nedoraslih ljudi”.

Lijevoliberalni milenijalci u regionu najčešće kritikuju bumere da su skloni mizoginiji (Mizoginija je mržnja ili odbojnost prema ženama ili djevojčicama!?), opravdanju nasilja, da nisu sposobni da shvate šta je zlostavljanje i prije svega ih gledaju kao privilegovanu generaciju koja nije imala trzavice i finansijske probleme koje oni danas imaju, i da zbog toga nemaju pravo da komentarišu. Koliko jesu ili nisu u pravu ostavljamo svakom od Vas da prosudi.

Kod nas je posle ratnim generacijama (2 svj rat) najteže da probaju da razumeju da je Jugoslavija bila utopija i najveća grobnica našeg naroda (Crnogoraca i Srba) kada su naterani poslije pobjede u 1 svjetskom ratu da se ujedine sa otvorenim neprijateljima Hrvatima i Slovenicima, koji su novu državu napadali iznutra te ona nije mogla da traje i opstane. Poslije nametnuti crveni teror i progon maskiran kreditima iz inostranstva koje i danas otplaćujemo su dale starijim generacijama sliku da je tad bilo sve mnogo bolje, kao što i jeste na površini, a kad se malo dublje zagrebe onda su se iza kulisa dešavale velike tektonske promjene u našem narodu i našim porodicama. Posljedice tih promjena su ratovi 90tih i ono što se dalje dešavalo a o tome ćemo najobjektivniji sud donijeti tek sa neke veće vremenske distance.

“Kad su društvene mreže u pitanju – OK, bumeru i nemoj da me bumeruješ, od strane novijih generacija došao je kao odgovor na društvenu i političku ideologiju koje nove lijevo liberalne generacije ne žele u svom svijetu. Sa pandemijom stvari su se dodatno zakuvale jer svi žele da pokažu da su u pravu i ne postoji siva zona ili zona dogovora, samo oprečne strane koje se sukobljavaju”, zaključuje Mat Šmikovic glavni urednik “Know Your Meme”.

(zena.blic)

Recent Posts