SKADARLIJA

SKADARLIJA JE IMALA DRUGI NAZIV: Začudićete se kada čujete kako se boemska četvrt nekada zvala

Tokom istorije našeg naroda mnoge ulice promijenile su svoje nazive i to nekoliko puta. Dobro poznata boemska četvrt u kojoj su nastajali najbolji stihovi, rađale se nove ljubavi i preboljevale stare, a u kojoj se i danas čuje najbolja muzika i služe najukusnija jela – Skadarlija, mijenjala je svoj naziv samo jednom

Dužine skoro 600 metara, smještena između Dečanske i Ulice Đorđa Jovanovića, ova ulica ima najduži boemski staž u Beograd – vek i po.  Nakon otvaranja Narodnog pozorišta i činjenice da je mnogim glumcima bio potreban smještaj i odmor, na ovom mestu počele su da niču brojne kafane. Od tada, pa i dan danas, ova ulica važi za jednu od onih koja ima „dušu“.

Tu su zore dočekivali umjetnici koji su ušli u istoriju srpske kulture: Đura Jakšić, Danilo Danilović, Dobrica Milutinović i Čiča Ilija Stanojević…

Skadarlija je bila slabo osvetljena, popločana kaldrmom, kako je to bio običaj u tursko doba. Taj starinski izgled zadržan je i danas, samo je prostor između kamenja zaliven betonom. Tako je i nastao stih:

„Noću,
kad je sitni sat,
ideš Skadarlijom,
da polomiš vrat!“

Naime, Skadarska ulica ucrtana je u plan Beograda 1854. godine. Iako je postojala još od 1720. ime je dobila 1872. i isto nosi sve do danas! Međutim, za vreme austro-ugarske okupacije tokom Prvog svetskog rata promenila je svoje ime.

Zvala se Ružina ulica ali ne zadugo. Odmah posle oslobođenja, vraćen je stari naziv koji je poznat i danas.

(srbijadanas)

Recent Posts