Sedam znakova destruktivne veze

Kada ste u novoj vezi, ponekad ne vidite činjenice koje pokazuju da se radi o destruktivnom odnosu koji vam neće donijeti ništa dobro. Donosimo vam sedam znakova koji će vam pokazati da li ste u lošoj vezi.

Sedam znakova destruktivne veze

Veza vas iscrpljuje

Istraživanja su pokazala da 70 posto energije gubimo zbog emocija. Jedan od glavnih pokazatelja u kakvoj ste vezi je osjećaj koji imate nakon što ste proveli vrijeme s partnerom. Možete se osjećati motivisano, nadahnuto i sretno, ali i iscrpljeno.

Strah vas je

Ako razmislite dva puta prije nego bilo šta kažete partneru ili ste u konstantnom strahu da biste ga mogli naljutiti ili uznemiriti, to je jasan signal da vaša veza nije uravnotežena.

Slijedite navike partnera kako biste ga impresionirali

Ako npr. osjećate obavezu da pijete više nego što želite kada izađete s parnerom ili smatrate da trebate početi konzumirati cigarete kako biste ga impresionirali, dobro razmislite. Takva veza vas tjera na loše navike.

Ljubomora

Ljubomora i posesivnost su pokazatelji kompleksa inferiornosti. Možete biti sretni ako vaš partner želi da zna sve o vama, ali ponekad to ljudi čine ne zbog ljubavi, nego zbog nesigurnosti. To nije zdravo i može biti simptom većih problema, paranoje ili nekih drugih poremećaja. Takvo ponašanje “guši” partnera.

Vaše greške iz prošlosti su česta tema

Ako se partner često prisjeća vaših prošlih grešaka, to nije dobro. Kada je vaš partner nesiguran i kada imate neki problem, on se prisjeća vaših grešaka i poredi ih sa novonastalom situacijom. Ne fokusira se na rješenje, nego na “duhove prošlosti”, zbog čega veza postaje sve teža.

Veza je fokusirana na partnera

Kada prestanete poklanjati pažnju bliskim prijateljima i porodici jer partner želi sve vaše vrijeme, to također nije dobro. Porodicu i prijatelje ne treba zapostaviti.

Partner je previše ovisan

U nekim vezama jedan partner je ovisan o drugom i kada voljena osoba nije u blizini, druga postaje nesigurna i neraspoložena. To dovodi do neizdržive potrebe da bude s voljenom osobom 24 sata dnevno, što nije dobro za vezu. Takvo ponašanje može rezultirati posesivnošću i uhođenjem. Pretjerano ovisan partner vam nije potreban.

Izvor: Klix.ba

Recent Posts