Sahat

Sat na Sahat kuli ne radi

Sat na Sahat kuli u Staroj varoši već neko vrijeme ne radi, piše Dan. Kazaljke su stale na 8.30 časova, dok se otkucaji čuju.

U njenu restauraciju i rekonstrukciju Trga Bećir Bega Osmanagića turska Agencija za međunarodnu saradnju TIKA uložila je 400.000 eura. Međutim, službe Glavnog grada nijesu se postarale da sada održavaju ovaj objekat.

Ukrasna rasvjeta na zelenim površinama nije u funkciji, a glavni lampioni s vremena na vrijeme rade. Sa česme građani ne mogu popiti vodu jer ona nije u funkciji, a slavine su okrenute naopačke. Iako je bilo najavljeno da će Sahat kula biti otvorena za posjetioce, vrata su zaključana.

Stanovnici Stare varoši razočarani su što nakon rekonstrukcije nadležne službe nijesu održavale Sahat kulu, kao i što je nijesu otvorili za posjetioce. Posebno su ogorčeni zbog čega sat ne radi.

Nataša Miličković, iz Stare varoši kaže da se kazaljke na satu ne pomjeraju, ali da se uveče čuju otkucaji.

“Zašto su to tako ostavili ne znam. Kazaljke se ne pomjeraju. Oni su valjda mehanizam čistili, ali nešto očigledno nije u redu. Živim u blizini tako da čujem da sat otkucava uveče. Dok ga je časovničar Pejović održavao sat je radio, a sada poslije restauracije nema funkciju. Valjda će ga popraviti. Bilo bi lijepo da radi, ipak je to Sahat kula. Projekat i sve ostalo radili su Muzeji i galerije pa bi oni trebali da znaju hoće li sat ikada proraditi i zašto ne radi. Na trgu ni česma ne radi, ni rasvjeta, a kula nije otvorena za posjetioce. Trebalo bi da bude da bi građani mogli da uđu”, kaže Miličković.

Staropodgoričanin Jovan Nikolić prisjetio se ko je sve održavao sat na Sahat kuli koji je u to vrijeme radio.

“Prvo je sat održavao pokojni Đuro Vukčević koji je na Pogrebno imao sajdžisku radnju. Dugo ga je on održavao i uvijek je sat radio. Poslije njegove smrti održavanje je preuzeo Bajo Stanić, a poslije njega Duško Pejović. To je onda prekinuto jer su prije tri, četiri godine dolazili iz Glavnog grada i htjeli da naprave sistem sat funkcioniše elektronski. Međutim, stao je. Sad kad su rekonsturisali sve opet ne radi. Da li će ga popraviti i hoće li više ikada proraditi ko ti ga zna”, priča Nikolić.

Nikolić nije oduševljen ni rekonstrukcijom trga

“Evo su napravili i ovaj trg, no ni ta rasvjeta ne radi, a česma je samo prvi dan radila. Sad vode na njoj nema, a slavine su uništene. Ko je to radio i šta su radili niko ne zna. Sve ovo koštalo je 400.000 eura, a ne vrijedi ni 100.000 eura. Rasvjeta čas radi čas ne radi, a ukrasna ne funkcioniše uopšte”, ističe Nikolić.

Sefadinu Beriši se dopada kako je trg uređen, ali smatra da bi sat trebalo popraviti.

“Fino su ovo napravili, zasadili zelenilo, ali sat ne radi. Ne radi ni česma. Lijepo bi bilo da ga poprave. Za radove TIKA je dala pare pa bi trebalo sve da se održava kako treba”, kaže Beriša.

Sahat kula ima četiri etaže sa drvenim stepeništem i najavljivano je da da će nakon radova moći selektivno, u ograničenom broju, ljudi da se popnu na vrh. Na trećoj etaži je stari satni mehanizam i zvono. Za sada ni jedna posjeta nije organizovana, a sat ne radi.

Đokaj bez komentara

Iz Muzeja i galerija na čijem je čelu Sead Đokaj juče nijesu odgovorili na pitanja Dana zbog čega sat ne radi i kada će biti u funkciji, te zašto još Sat kula nije otvorena za posjetioce iako je to najavljivano. Đokaj nije odgovorio na pitanja koja je tražio da mu se pošalju.

Recent Posts