Sa kovid potvrdom u vjerske objekte, teretane, bioskop…

Uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odgađa se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu eventualne takve odluke, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović. Ona je saopštila da će kovid potvrde biti validne šest mjeseci nakon druge doze vakcine, odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da prime treću dozu.

Ona je na pres konferenciji saopštila da će naredne sedmice u Ministarstvu pravde biti održan sastanak na koji će biti pozvani ombudsman Siniša Bjeković, te zastupnica Crne Gore pri Evropskom sudu za ljudska prava Valentina Pavličić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić rekao je da u pitanju afirmacija ljudskih prava i sloboda, te da je potrebna međuresorska saradnja.

“Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrda u javnoj upravi, iako mnogo indikatori ukazuju da za tim postoji potreba”, rekao je Marić.

n je saopštio da nijesu mogli da daju pozitivno mišljenje za uvođenje radikalnijih mjera, poput kovid potvrda za javnu upravu.

Ministarka Borovinić-Bojović saopštila je da su od Ministarstva javne uprave zatražili anonimnu anketu kako bi znali obuhvat imunizovanih u javnoj upravi, te kako bi targetirali one koji razmišljaju o imunizaciji.

“Javna uprava mora da bude primjer”, rekla je Borovinić-Bojović, i istakla da je u resoru na čijem je čelu vakcinisano oko 85 odsto zaposlenih.

Sa kovid potvrdom u vjerske objekte, teretane…

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, je uslov za ulazak i u dječije igraonice, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

“Zabrana  novogodišnjih koncerata, podsjećamo, donešena je ranije i ostaje na snazi. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra, kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi”, rekla je ministarka.

Dozvoljen je, kaže, rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja.

“Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu”, kazala je ona, uz napomenu da je predloženo povećanje kazni za nepoštovanje mjera.

Pad novoinficiranih, više hospitalizovanih

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić saopštio je da je broj novozaraženih koronavirusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice za oko 22% manji u odnosu na 14 dana ranije.

“Broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice je za oko 11% veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije. Trenutno broj hospitalizovanih osoba u COVID odjeljenjima bolnica je 305”, rekao je Galić.

U Crnoj Gori je, kako je rekao, jednom dozom vaksinisano 56,6% punoljetnih stanovnika, sa dvije doze vakcinisano je 52,6% a sa tri doze 8,4%.

“U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba je primio Sinofarm vakcinu, njih 63%. Kada govorimo o imunizaciji protiv COVID -19 infekcije po uzrastnim kategorijama, u kategoriji 70-79 godina odnosno 60-69 najveći je obuhvat imunizacije i iznosi 70% odnosno 65,5%, a najmanji u starosniim kategorijama od 18-24 godine odnosno 25-49 i iznosi 46,8% odnosno 57,2%”, rekao je Galić.

Po podacima IJZ, rekao je Galić, od ukupnog broja propisno vakcinisanih građana koji iznosi 240.109, ipak, zarazilo se 15.395 građana, što je oko 7% .

Recent Posts