Perko

RODA u Beranama – Perko sinoć izdržao i PRVI SNIJEG

Sinoć je Perko hrabro izdržao i svoj prvi snijeg, koji još uvjek pada, navedeno je na Facebook strani Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP).

“Mnoge rode u regionu je zadesila slična sudbina, a neke od njih su već na jajima i pitanje je da li će uspjeti da ih održe toplim. Dirnuti smo brigom sugrađana ali za sada prognoze predviđaju da mraz neće trajati dugo, te da već od sutra možemo očekivati blagi porast temperature”.

Kako objašnjavaju iz CZIP-a, generalno, pticama hladnoća ne smeta, jedini faktor može biti dostupnost hrane, ali u ovom slučaju to najvjerovatnije neće biti problem.

“Razumljiva je zabrinutost posebno imajući u vidu stradanje prošlog mužjaka. Međutim, tada je situacija bila drugačija jer je mužjak ostao na zimovanju, što mnoge rode čine ali ta zima nije bila bilo kakva, već ekstremna, kad je i more uz obalu ledilo. Inače, kad je ptica zdrava, posebno roda, nemoguće je uraditi bilo šta drugo, ne može se uhvatiti, skloniti u zatvoren prostor ili hraniti silom”, zaključili su iz CZIP-a.

Recent Posts