Restorani u Italiji opet rade

Italijanski restorani ponovno su otvoreni nakon što je koronavirus zaustavio njihovo poslovanje pa vlasnici poboljšavaju sigurnost svojih ugostiteljskih objekata ne bi li ponovno privukli goste.

„Napokon sam nakon dva i po mjeseca pritvora uspio izaći, ne samo u trgovinu, nego i u restoran. To je veliko zadovoljstvo, a ako dobro jedete, još je bolje“, rekao je Stefano Prati.

Taj 53-godišnji Rimljanin upravo je dovršio porciju „paste alla carbonara“, specijaliteta talijanske prijestolnice, u restoranu Da Enzo u četvrti Trastevere.

Restorani su se otvorili u ponedjeljak i trude se svojim klijentima pružiti siguran boravak.

U Da Enzu to znači da nema papirnatih jelovnika. Umjesto toga konobar, drži QR kod koji posjetitelji skeniraju svojim pametnim telefonima, nakon čega im se jelovnik pojavljuje na mobitelima, zajedno s dnevnim specijalitetima.

IDEALNA POSLASTICA ZA PROLJEĆNE DANE: Turski tradicionalni slatkiš gotov za 10 minuta!

“Ljudi su sretni”

„Prvo su pomalo iznenađeni, potom strahuju da to neće znati koristiti, no onda shvate da je veoma jednostavno i sretni su“, ističe vlasnica Marija Čiara di Felice.

KuVari nose maske, rukavice i sigurnosne naočare dok pripremaju jelo „carciofi alla Romana“, odnosno artičoke na rimski način.

Iz restorana je uklonjeno više od polovine stolova te su preraspoređeni da budu međusobno udaljeni barem jedan metar.

Nakon što gosti odu, osoblje dezinfikuje stolove i stolice.

Četvrt Trastevere ne vrvi turistima kao prije pandemije, no Di Felici je optimistična.

„Moje nade su vjerovatno slične kao kod drugih – da ćemo se, čak i veoma postepeno, vratiti u život, barem na neki način, koji smo živjeli prije. Ništa više.“

Gosti se prilagođavaju takvoj novoj normalnosti, čak i oni stariji.

(vijesti)

Recent Posts