Sarma

RECEPT ZA NAJBOLJU TRADICIONALNU SARMU! I svekrva joj neće naći manu, TOLIKO JE DOBRA!

Neko je pravi samo sa junećim mesom, neko voli masnije, ali svi ipak najviše volimo onu koju su nam spremale naše mame ili bake.


Iako volimo da ga svojatamo i nazivano “srpskim”, istina je da ovaj specijalitet potiče iz Turske. Bez obzira na to ko  je “osmislio”, sarma je neizostavno glavno jelo na domaćim trpezama, počev od jeseni pa sve do poznog proljeća.

 

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g junećeg mlevenog mesa
  • 1 šolja od 2 dl pirinča
  • 3 čena belog luka
  • 150 g dimljenih svinjskih rebara
  • 150 g dimljene mesnate slanine
  • biljni začin
  • so
  • mleveni i biber u zrnu
  • lorber
  • ulje
  • mlevena crvena paprika po ukusu balans slatke i ljute 2 vrh pune kafene kašičice

Priprema:

Odvojiti listove kupusa, stanjiti debelu žilu u sredini svakog lista. Bijeli luk sitno iseći i propržiti. Dodati meso, pirinač, so, biber, vegetu, papriku i još malo propržiti. List kupusa staviti na dlan, sipati u sredinu kašiku fila i uviti sarmu. Na dno šerpe staviti malo ulja i listove kupusa, pa preko ređati sarme. Posle svakog reda stavljati isečena rebra i slaninu, list lorbera i poneko zrno bibera. Sve prekriti listovima kupusa. Naliti vodom, pa kuvati na tihoj vatri 2-3 sata, povremeno dolivajući toplu vodu.

Kad je gotovo poslužiti na radost svih ukućana.

Prijatno!

(kulinarskirecepti)

 

Recent Posts