Radulović: Početak konstruktivnog dijaloga nevladinog sektora i države

Budva – Crna Gora je dosta postigla u procesu evropskih evropskih integracija za tri godine, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, dodajući da uvijek postoji mogućnost da se postigne još više. Osvrćući se na saradnju civilnog sektora i Vlade, Radulović je rekao da ona može biti bolja i vjeruje da će biti unaprijeđena u narednim godinama.

„Mislimo da Vlada treba da poveća transparentnost i otvorenost prema svim onim dokumentima koji se tiču procesa pregovora sa jedne strane i da svaku kritiku nevladinog sektora shvate kao doprinos i dobru volju, a ne kao napad na državne institucije. Kad ukazujemo da nešto nije u redu to je zbog želje da te institucije rade bolje, da promijene svoje prakse i unaprijede ih za dobrobit svih građana“, istakao je Radulović na dvodnevnoj konferenciji „Saradnja države i civilnog društva u procesu evropskih integracija” , koja je danas završena u hotelu „Avala Resort and Villas“ u Budvi.

Dosadašnji tok konferencije Radulović je ocijenio kao izuzetno dobar što, kako kaže, potvrđuje prisustvo šest ministara država regiona zaduženih za evropske integracije, kao i brojni predstavnici javnog sektora, medija i civilnog društva.

 

„Ovo je potvrda da naše civilno društvo, naša organizacija i partnerske organizacije iz regiona imaju veliki kredibilitet i ugled kod naših partnera iz vladinih institucija, da su prepoznali u onome što radimo nešto vrijedno respekta i da su iz tog poštovanja ovdje bili danas prisutni, da otvoreno razgovaramo o problemima i neugodnim stvarima koje muče odnose vlade i nevladinog sektora. Ovo je samo početak, prva godina. Nadam se da će u narednim godinama produbiti ovaj dijalog, da bude dosta kritičkog osvrta prema onome što vlade regiona rade i to je nešto zbog čega smo se danas okupili i čini mi se da smo ostvarili taj cilj“, rekao je Radulović.

Radulović je dodao da su se odlučili da upo treći put sastanu u Hotelu «Avala» . „Sala u kojoj se skup održava je izuzetna, iako ima malih tehničkih nedostataka koji se relativno brzo mogu otkloniti. Što se ostalog tiče, osoblje je izuzetno ljubazno osoblje i nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati“, rekao je Radulović.

MICE direktor kompanije „Beppler & Jacobson“ Dragana Mustur izrazila je zadovoljstvo što im Evropski pokret za Crnu Goru treću godinu zaredom ukazuje povjerenje i dodaje da će se truditi da ugoste sve svoje goste.

„Sve više imamo državnih institucija i stranih organizacija koje nas direktno kontaktiraju, zainteresovani za kapacitete koje pruža naš hotel. Naši gosti na samo dva metra mogu da osjete čari Starog grada“, rekla je Mustur.

Regionalna konferencija, koja je održana juče i danas , je završni događaj u okviru projekta „Regionalna konvencija o evropskoj integraciji”, koju su u prethodnom periodu realizovali Evropski pokret u Crnoj Gori u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, Evropskim pokretom u Albaniji i Istraživačkim centrom za spoljnu politiku Slovačke, uz finansijsku podršku Njemačkog pakta za stabilnost i Međunarodnog višegradskog fonda.

Recent Posts