fotografa Vedrana Vujisića

Prva samostalna izložba fotografa Vedrana Vujisića (17god)

U srijedu 19-og aprila 2017. godine , u Holu gimnazije ,,Braća Selić“ Kolašin održana je prva samostalna izložba sedamnaestogodišnjeg fotografa Vedrana Vujisića .  Sa više od 80 fotografija uspio je da zadobije veliku pažnju sugrađana uprkos lošim vremenskim prilikama . Izložbu je posjetilo više od 100 Kolašinaca što je ogroman uspjeh ukoliko se u obzir uzmu godine autora i činjenica da je to prva izložba .

Izložbu je otvorio advokat Zoran B. Rakočević , a prisutnima se obratio i sam autor izložbe.

Rakočević je rekao : Moć fotografije, kao umjetničkog pisma , čini je sintezom savremenog stvaralaštva,satkanog od različitih izraza kulturne harmonije i subjektivnog osjećaja stvaraoca, da vidljivo učini bližim , poznato vrednijim a prolazno trajnim. U takav i toliki neodoljivi rizik iskušenja i sive realnosti, učeći nešto novo i magično, na putu anđela obasjanom jutarnjim zrakom , stvarajući željenu sliku života ispunjenu ćilibarskim sjajem mladosti , upustio se mladi sedmanestogodišnjak Vedran , nudeći nam dragulje svojih dječačkih snova,saznanja i nijansi dara koji potiče iz njegove duboke suštine .

Njegove fotografije sjećaju na ljude , događaje,vremena koja su davno prošla sa zanosom tradicije odrastanja , uvode nas u doba koje nismo ni živjeli i čine nas tako nostalgičnim prema svemu što nismo odživjeli ,  a smatramo ga svojim .

Na Vedranovim fotografijama planine se raduju , šume povijaju u lahoru tihog povjetarca,rijeke ostavljaju talase žubora , a smaragdna prostranstva dolina nečujno rastu i trepere prozračnim kapima jutarnje rose . On živi sa prirodom , budi je i pamti , ide joj u susret ali ne predaleko , ostaje ondje gdje mu je mjesto i sa praga roditeljskog doma snima tišinu krošnji drveća .  On i mrtvu prirodu oživljava snimajući stijene koje rastu . Posebni motiv njegove ingenijalnosti je radost buđenja i življenja , utopija nove nade vječnoga proljeća , maštanje o cvjetanju koje ne prolazi , lišću koje ne žuti , žudnji za plodovima koji vječno zriju i traju . Njega pokreće snaga unutrašnjeg bića , u njemu zamrkne nebo , a osvane jutro . Istina Vedranovog izvora je nadahnuće stvaranja kojim skraćuje rastojanje sa prirodom , privlači je sa objektivom fotoaparata i oslobađa je sa cijelim nebom daleko među zvijezde čije treptaje svjetlosti samo on razumije .

Upravo horizont je kao granica beskraja i vječnosti , cilj Vedranovog stvaralaštva . Što se više približava , on se udaljava, sve dok ne dostigne korijene njegovih koordinata , sa kojih se prvi put pomjerio . Ali Vedran hoće i može nemoguće , sa uvjerenjem da je već uspio, poželimo mu sreću.

Vujisić se zahvalio direktorici SMŠ ..Braća Selić“ Veselinki Peković , svojim drugovima, drugaricama, svim profesorima koji su mu nesebično davali podršku da bi istrajao i uspio, i svim prisutnim koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme da bi posjetili njegovu izložbu . 

vedran vujisic kolasin fotograf

Vedran Vujisić rođen je u Bijelom Polju 06.06.1999. godine . Učenik je trećeg razreda gimnazije  SMŠ ,, Braća Selić” u Kolašinu . Živi u Lipovskoj Bistrici gdje okružen živopisnim planinskim vijenicima Sinjajevine , Komova, Vratla i Vučja dobija inspiraciju za  fotografije . Fotografijom se bavi od 2011-e godine .

Izložba autora Tihomira Konjevića u Porto Montenegru

Bavi se grafičkim dizajnom,audio i video montažom.

Recent Posts