Projekat “Opasne vrste našeg mora”: Akvatorijum Petrovca smatra se očišćenim

Turistička organizacija opštine Budva, kao društveno odgovorna organizacija, uvijek vodi računa o prirodnoj sredini, posebno o morskom ekosistemu na teritoriji opštine Budva. Nizom ekoloških akcija u našoj organizaciji u toku godine podiže se svijest o značaju održavanja istih, i takođe, stvara se dobra osnova za realizaciju širokog profila turističke ponude.

 

Projekat “Opasne vrste našeg mora” realizuje se već četiri godine, a primarni cilj mu je održavanje i čišćenje morskog dna na teritoriji Budve i Petrovca. Ove godine projekat je odrađen u samo jednoj fazi, za razliku od prethodnih kada se radio u dvije pa čak i u tri faze. Najveća količina otpada izolovana je prve godine, tačnije, tada je 25 kubika otpada izvađeno iz mora ispred Petrovca. Naredne godine je izolovano 27 kubika. Ove godine izvađeno je samo 5 kubika otpada što govori o rezultatima prethodno realizovanih akcija!

 

Akvatorijum Petrovca se sada smatra očišćenim.

 

Najčešći zagađivači mora su hemijska jedinjenja organskog porijekla i nutrijenti, nerazgradive hemijske materije, nafta kao i neracionalno i nekontrolisano izolovanje ekonomski važnih vrsta – ribe, rakovi, školjke i glavonošci.

 

Pri odabiru lokaliteta za čišćenje, vodili smo se informacijama koje smo dobili od naših sugrađana, koji se, sudeći po broju mail-ova koji su nam poslati, veoma interesuju za ovu temu i brinu o stanju morskog ekosistema u Budvi. Takođe, građani Budve su zainteresovani da pomognu i uključe se u akcije, što je više nego pohvalno i značajno.

 

Recent Posts