koronavirusa

PROGNOZA: Epidemija korona virusa pod kontrolom do kraja aprila

Kineski pulmolog Žong Nanšan  rekao je danas da je uvjeren da će epidemija koronavirusa biti “stavljena pod kontrolu” do kraja aprila.

On kaže i da to što je virus otkriven u Kini, ne znači da odatle i potiče.

Žong je rekao da to što je prvi slučaj obolijevanja od bolesti COVID-19 otkriven u Kini, ne znači da novi koronavirus potiče iz Kine.

“Potrebna nam je veća međunarodna saradnja jer ovo nije nacionalna bolest, već se odnosi na sve ljude”, rekao je Žong i dodao da je Medicinski univerzitet u Guangdžouu ojačao saradnju sa stranim univerzitetima.

Najnovija istraživanja su pokazala da u disajnim putevima pacijenata zaraženih novim koronavirusom ima mnogo ljepljive sluzi, rekao je Žong i dodao da opstrukcija disajnih puteva može dovesti do sekundarnih infekcija.

ŠATORI UKLONJENI “To je bila simulacija”

Stopa smrtnosti među kritičnim pacijentima u Vuhanu, epicentru epidemije, kreće se blizu 60 procenata, kaže Žong.

Stručnjaci traže rješenja za hipoksiju (manjak kiseonika koji dopire do tkiva), a neke nove metode pokazale su se efikasnim u Vuhanu u olakšavanju teškoća pacijenata pri disanju.

Na pitanje zašto su neki pacijenti, otpušteni iz bolnice poslije inicijalnog oporavka, bili pozitivni na koronavirus na ponovnom testiranju, Žong je rekao da je COVID-19 nova zarazna bolest, čiji proces još nije poznat.

“Zasad ne možemo izvući apsolutni zaključak i moramo pažljivo pratiti njegov razvoj. Ali, po zakonima mikroorganizama, oni ljudi koji imaju dovoljno antitela više neće biti inficirani”, rekao je Žong.

Recent Posts