taksista

PRIHVAĆENE SUGESTIJE: Podgorički taksisti poskupljuju cijenu vožnje!

Sekretarijat za saobraćaj prihvatio je sugestije podgoričkih taksista da cijena po kilometru bude 50 centi, u odnosu na dosadašnjih 40 centi,  kazao je za Pobjedu zamjenik predsjednika Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Vesko Bjelić.

Kako dodaje, postigli su dogovor i da noćna tarifa bude skuplja za deset centi u odnosu na dnevnu.

Nakon što odluku o auto-taksi prevozu usvoji Skupština glavnog grada, taksisti će početi da voze po toj cijeni.

Problem su i dalje, ističe Bjelić, taksi-stajališta.

“Poslali smo peticiju Sekretarijatu za saobraćaj. Objasnili smo im da u Podgorici nedostaje 300 taksi-mjesta da bismo mogli da obavljamo ovu djelatnost, i to uz uslov da vozila koja nisu taksi ne budu parkirana na tim stajalištima”, kaže Bjelić.

Nacrtom nove odluke o autotaksi prevozu, pojašnjava on, predviđeno je da auto-taksi preduzetnici postojeća taksistajališta ustupe vozilima privrednih društava.

“Do 2006. godine, dok se nisu pojavila privredna društva, mi preduzetnici smo posjedovali 300 taksi-mjesta. Međutim, taksi preduzetnici su za ova stajališta podnosili svake godine zahtjeve nadležnim organima, plaćali elaborate o tehničkoj ispunjenosti uslova, obilježavali ih i održavali. Takođe, stvarali smo ugled kod klijenata koji je sada urušen neradom nadležnih organa i dolaskom jednog broja vozača u privredna društva kojima je to usputna djelatnost”, kazao je Bjelić.

Podsjetimo, nova odluka o auto-taksi prevozu izazvala je višesatnu polemiku na javnoj raspravi u aprilu ove godine.

Primjedbe taksista odnosile su se na iznos minimalne cijene taksi usluge i na neuređena stajališta.

Oni su zahtijevali od Sekretarijata za saobraćaj da minimalna cijena bude 50 centi umjesto predloženih 40, da iscrtaju više stajališta i tako razdvoje samostalne preduzetnike od privrednih društava, da uvedu noćnu i prazničnu tarifu, regulišu stajališta koja se vode na taksi udruženja koja više ne postoje…

Tada je dogovoreno da taksisti predaju pisane zahtjeve i potpišu peticiju, kako bi Sekretarijat za saobraćaj efikasnije riješio probleme u taksi prevozu.

Pobjeda

Recent Posts