Preskakanje doručka ipak ne izaziva gojaznost

Istraživači Gradske bolnice u Njujorku prije nekoliko godina ustanovili su da je preskakanje doručka uzrok nastanka gojaznosti. Međutim, najnovije istraživanje opovrglo je ove navode, piše britanski “Independent”.

“Kod gojaznih osoba koje su tokom četiri nedjelje preskakale doručak zabilježeno je smanjenje tjelesne težine”, zaključak je istraživanja koje su prošle godine sproveli stručnjaci sa Kolumbijskog univerziteta u Njujorku.

Tokom četiri nedjelje, grupa ispitanika je u tačno 8 sati i 30 minuta ujutro dobijala za doručak ovsene pahuljice, druga grupa kornfleks, dok treća grupa nije jela ništa. Jedina grupa kod koje je primećen pad težine bila je ona koja nije dobijala doručak.

Slični rezultati dobijeni su i tokom nekih drugih istraživanja, a kao glavni uzrok “propusta” istraživača bolnice u Njujorku navodi se analiza rezultata opservacionih studija, umjesto egzaktnih.

U opservacionim studijama, učesnici se jednostavno posmatraju, umjesto da se dijele na eksperimentalnu i kontrolnu grupu, kao što je to slučaj u tradicionalnim eksperimentima.

Ovdje u obzir nisu uzeti neki drugi faktori poput starosti, ličnosti i navika pacijenata. Tako, na primjer, oni koji imaju naviku da preskaču doručak takođe u prosjeku više piju i puše ,a manje vježbaju, pa ne čudi što su ovi učesnici dobijali na težini i što je donesen pogrešan zaključak.

Izvor: Nezavisne

Recent Posts