PREMIJERA U ATLAS CAPITAL CENTRU – Izložba Gordane Tomić: From New York with Love

Brojni ljubitelji savremene umjetnosti imaće premijernu priliku da se  upoznaju sa likovnim ostvarenjima talentovane slikarke Gordane Tomić na izložbi pod nazivom From New York with Love, u atraktivnom prostoru galerije Atlas Capital Centra u Podgorici, od 28. februara do 11. marta.

Ova izložba za Gordanu Tomić ima višestruku simboliku, jer predstavlja njenu prvu izložbu u rodnoj Crnoj Gori i održava se upravo između dvije izložbe u Njujorku. Pored opusa Apstrakcija, sa kojima se Gordana Tomić predstavila sredinom prošle godine njujorčanima na izložbi Cadences of Color, u Podgorici ćemo imati priliku da premijerno vidimo apstraktne pejsaže i koloristične putopise iz opusa From New York with Love, rađene sa elementima tehnike “wet-on-wet”. Krajem ove godine ona će održati izložbu u galeriji Agora na Menhetnu, koja je zvanično zastupa na svjetskoj sceni savremene umjetnosti.

Tomić je rođena u Nikšiću 1979. godine, a živi, radi i stvara na relacijama Crna Gora, Beograd i Njujork. Ona je jedna od rijetkih i lijepih primjera umjetnika sa ovih prostora, kojoj je njujorška umjetnička scena baza u karijeri. Opus From New York with Love je najnoviji ciklus slika, koji je rađen pod vrlo uočljivim uticajem mentora, značajnog i svjetski priznatog slikara i zen filozofa, crnogorskog porijekla, Slobodana Boba Tomanovića.

Izložba će svečano biti otvorena  28. 02. 2015. Na svečanosti povodom otvaranja izložbe i o njenom značaju za savremenu umjetnost, govoriće Ljiljana Karadžić, umjetnička direktorka Centra za savremenu umjetnost Crne Gore. Stručna javnost i publika, imaće čast da rad Gordane Tomić doživi i kroz izuzetnost navoda i mišljenja istoričara umjetnosti i njenih dosadašnjih saradnika i kustosa iz Njujorka i Beograda, među kojima su istaknuta imena: Zdravko Vučinić, Dejan Đorić i velikan likovne kritike Slobodan Bobo Slovinić.

„Vrednujući djelo mlade crnogorske umjetnice koja stvara između Beograda i Njujorka, moramo imati u vidu širu scenu evropske i američke umjetnosti. Ova umjetnica je svojom velikom voljom kod nas pomalo zamrloj estetici čiste apstrakcije dala nov smisao, što je bilo najbolje prepoznato tamo gdje je slična umjetnost nastala.“ (Dejan  Đorić, januar 2015.)

 

Izvod iz biografije

Gordana Tomić je završila je OŠ „Milija Nikčević“ i Gimnaziju „Stojan Cerović“ u Nikšiću. Studirala je fiziku, ekonomiju i menadžment. Magistrirala ekonomske nauke, usmjerenje: menadžment informacionih sistema, kod mentora prof. dr Vujice Lazovića. Tokom studija radila je u medijima, a kasnije u informacionim sistemima kroz domaće firme i internacionalne projekte. Paralelno se zanimala za umjetnosti, učila i stvarala, bila okružena umjetnicima i profesorima sa brojnih akademija. Danas se profesionalno bavi slikarstvom i izlaže samostalno i kolektivno širom svijeta.

Recent Posts