PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kad treba pomeriti kazaljke

Ovo će biti jedna od poslednjih promjena u računanju vremena u Evropi

U  noći između subote 24. i nedjelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena i to pomeranjem za jedan čas unazad – u 3:00 časa ujutru treba vratiti skazaljke jedan sat unazad, na 2:00 časa.

U slučaju da koristite pametni telefon, aparat će to učiniti umjesto vas, ali zato provjerite obične telefone, ručne i zidne časovnike i vratite ih za jedan sat unazad.

Praksa je da se svakog posljednjeg vikenda u oktobru pomjera sat i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja i u Crnoj Gori.

Cijela ideja o uvođenju promjene vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi oko 8 sati, a zalazi oko 16, dok u julu kada je dan znatno duži sunce izlazi prije 5, a zalazi posle 21 sat. Budući da ljudi svoje aktivnosti svakog dana započinju u isto vrijeme tokom cijele godine oko 7 sati, sredinom ljeta se gubi na taj način dva sata dnevnog svjetla.

Od 2021. – preokret!

Evropski parlament je 4. marta 2019. godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Danas na svetu 110 od 192 države koristi takozvano letnje računanje vremena. Ne koristi se u Japanu, Kini, južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta gdje ova mera nikad nije uspjela. U većem dijelu svijeta ovaj dogovor se smatra zgodnim načinom da se u ljetnjim mjesecima dnevna svetlost duže zadrži.

Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno. Predloženo je da izmena vremena poslednje nedelje u martu 2021. godine treba da bude i poslednja za zemlje EU koje se odluče za ljetnje računanje vremena.

(srbijadanas)

Recent Posts