PRAZNIK LJUBAVI MAJKE I DJETETA: Danas slavimo svete mučenike Kirika i Julitu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavlja Ćirilovdan- praznik Svetih mučenika Kirika i Julite, sina i majke koji su stradali u velikim progonima hrišćana za vreme cara Dioklecijana. Reč je o ranohrišćanskim mučenicima za čije poštovanje je vezan veliki broj narodnih običaja i vjerovanja.

Prema predanju, Sveta Julita je bila plemićkog roda, ali je rano ostala udovica, sama sa svojim novorođenim sinom Kirikom. Kako je i sama bila hrišćanka, i dijete je odmah krstila i od malena ga učila vjeri.

Jedan deo moštiju svetih mučenika Kirika i Julite nalaze se u Ohridu u crkvi Svete Bogorodice Bolničke. Svetim mučenicima Kiriku i Juliti posvjećen je manastir Svetih Kirika i Julite, poznat u narodu i kao manastir Sveti Ćirik.

Nalazi se u blizini sela Smilovci kod Dimitrovgrada u eparhiji niškoj. Manastir je 1984.  proglašen za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture Republike Srbije.

Čitava sela i porodice danas u Srbiji i Crnoj Gori slave Svetog Kirika i njegovu majku Julitu. Vjeruje se da Sveti Kirik/Ćiril štiti od kožnih bolesti, pa se ovog dana svi koji imaju zdravstvenih problema za kožom kupaju na izvorima i rijekama.

Slično, postoji priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i liječi. U nekim seoskim krajevima i danas postoji običaj sklanjanja strašila sa njiva, jer danas nisu potrebna. Vjeruje se da Sveti Ćiril štiti od ptica grabljivica.

Kako je ovo, pre svega praznik ljubavi majke i djeteta, žene na današnji dan treba da izbegavaju da grde i viču na djecu, jer će veruje se, u protivnom biti bolesna preko godine. Ovog drevnog “pravila” pridržavaju se i ostali ukućani, pa je danas praznik kome se mališani naročito raduju, jer će im se ispunjavati svaka želja.

Priča o Kiriku i Juliti
Kada je car Dioklecijan naredio progon hrišćana, Julita i Kirik su uhvaćeni i izvedeni pred sudiju. Kako majka nije željela da se odrekne svoje vjere, sudija joj, kaže priča, uze dijete i poče ga milovati. No, Kirik povika: “Ja sam hrišćanin, pusti me materi!” i poče rukama da grebe sudiju i otima se. Sudija se rasrdi i tresne Kirika o zemlju, a dijete se skotrlja niz stepenice i umre. Posle mnogih muka i Julita je ubijena 304. godine.
(magazin.novosti)

 

Recent Posts