„Potrošnja za dan po jednoj osobi je 58 EURA”: U Baru boravi oko 11 HILJADA TURISTA

Na barskoj rivijeri trenutno odmara oko 11 000 turista, kazao je Agenciji Mediabiro direktor turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

„U odnosu na 2020. godinu to je osam puta više turista a kada upoređujemo sa 2019. to je pad od oko 37 odsto. Gosti uglavnom borave na privatnom smještaju“, kazao je on.

Što se tiče strukture gostiju, najviše je turista iz regiona, Srbija, BiH, Makedonija a zatim gosti iz Ruske Federacije, i drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Kukalj sa sigurnošću kaže da su gosti izuzetno zadovoljni boravkom u Baru.

„Na osnovu preliminarnih rezultata naše ankete imamo podatak da na skali od jedan do pet, gdje je jedan dobra ocjena a pet loša, imamo situaciju da je prosječna ocjena 1,24 što je u odnosu na prethodne godine značajno bolji rezultat. Gosti su uglavnom zadovoljni ljubaznošću osoblja u ugostiteljskim objektima i ostalim uslugama u smještajnim objektima. Ove godine imamo veći broj turista mlađe starosne dobi i oni su više zainteresovani za zabavu nego za pasivni odmor“, kazao je direktor TO Bar.

Potrošnja je na nešto nižem nivou u odnosu na prethodne godine.

„Prosječna potrošnja po danu po turisti je oko 58 eura. Radi se o malom uzorku i ovo su preliminarni podaci koji se možda mogu promijeniti tokom daljeg istraživanja. Ukupna potrošnja po osobi po putovanju iznosi oko 305 eura što je značajno niže nego 2019. kada je bila oko 368 eura“, ističe Kukalj.

Foto: MediaBiro

On je podsjetio da je Bar grad manifestacija, što tradicionalnih što onih koji su vezani za poljoprivredne proizvode.

Pošto je manifestacija Ljeto sa zvijezdama odložena zbog epidemiološke situacije, Kukalj kaže da planiraju manifestaciju koja će biti organizovana na nešto drugačiji način. U toku je i Barski ljetopis koji karakreriše bogat program: pozorišni, kulturni, književni.

Hotelijeri u Baru zadovoljni su tokom sezone i popunjenošću hotelskih kapaciteta.

Menadžerka hotela Kalamper Zejnepa Dreković za agenciju Mediabiro je kazala da se pozitivan trend dolaska turista nastavlja i tokom jula.

„Jako smo zadovoljni popunjenošću naših smještajnih kapaciteta koja trenutno iznosi oko 90 odsto.Taj procenat varira iz dana u dan, pa se nekada dešava da popunjenost ide i do 100 odsto i da nemamo nijednu slobodnu sobu u hotelu“, napominje Dreković.

Hotel Kalamper bilježi rekordnu popunjenost pa je trenutno u hotelu 120 gostiju a očekuju da će taj broj ići i do 150 obzirom da su proširili smještajne kapacitete.

U hotelu je najviše gostiju iz regiona ali i iz Rusije, Ukrajine i Zapadne Evrope.

Najave za naredni period su dobre a hotel Kalamper u potpunosti je popunjen do 25. avgusta.

Dreković smatra da će i postsezona biti odlična jer imaju dobre najave ali da to isključivo zavisi od vremenskih prilika i epidemiološke situacije.

I hotel Princess bilježi odlične rezultate.

Direktorica marketinga i prodaje Ljiljana Lukšić za agenciju Mediabiro kaže da je hotel popunjen između 90 i 100 odsto.

„Dobru popunjenost bilježimo i narednih dana, sve do otprilike 20.-25. avgusta. Karakteristika ove sezone je popunjavanje kapaciteta u last minutu, mjesec za mjesec“, kazala je ona.

U hotelu u ovom trenutnku boravi najviše gostiju iz BiH, Srbije, Crne Gore, Ukrajine i Poljske.

„Kada uporedimo isti period 2019., do današnjeg datuma ostvarili smo 63 odsto turističkog prometa ali je još uvijek rano da prognoziramo kako će se to reflektovati na finansijskim smislu“, naglasila je ona.

Takođe, Lukšić kaže da je rano da se progozira postsezona.

„Već imamo određeni broj najava za seminare, sportska dešavanja, i događaje manjeg obima kao i prve radne grupe iz Zapadne Evrope. Mi hotelijeri se nadamo da će situacija sa koronavirusom biti pod kontrolom kako bismo mogli da nastavimo nesmetano sa radom“, zaključuje ona.

(mediabiro)

Recent Posts