neba

Posmatranje neba iznad Podgorice: Kroz teleskope su se mogle vidjeti planete i galaksije

U okviru manifestacije “ Dani nauke “ Ministarstva nauke , sinoć je na platou kod vinskog podruma “Šipčanik” počelo javno astronomsko posmatranje neba . Organizator osmatranja je Crnogorsko astronomsko društvo iz Podgorice u saradnji s astronomskim klubom iz Nikšića a pokrovitelj je Crnogorski savez za tehničku kulturu “ Politehnika “  saopšteno je portalu Volim Podgoricu.

Za osmatranje se prijavilo skoro 500 zainteresovanih a prvi posjetioci su bile organizovane grupe učenika osnovnih škola “ Njegoš” sa Cetinja i “ Branko Božović” iz Podgorice kao i učenici Resursnog centra “Podgorica “ .

Iako su organizatori postavili čak 6 teleskopa kroz koji su se mogle vidjeti i , u tom momentu iznad Podgorice vidljive , planete sunčevog sistema i neke galaksije i galaktička jata , redovi su zbog neočekivano velikog broja pojeticva  bili dugački.

Maja ima samo 37 godina i jedanaestoro djece: Ujutro svi uglas viču MAMA i nešto traže!

Ovako veliko interesovanje je siguran znak da kod podgoričana postoji ineresovanje za nauku a astronomija je bazna nauka i da je vrijeme da se udruže napori da grad dobije bar još nekoliko manjh teleskopa i jedan veći i da se javna astronomska osmatranja češće organizuju uz prigodna predavanja . Očekivano , najviše posjetioca su bili mladi i djeca koju su u velikom broju doveli roditelji .

Volim Podgoricu

Recent Posts