Portret namirnice: Dinja puna vitamina

Dinja se obično sjetimo kada su velike vrućine, a mnogi ne znaju da dinja sadrži dosta vitamina i minerala i da može znatno doprinijeti zdravlju.

Portret namirnice: Dinja puna vitamina

To što u dinji ima dosta vode veoma je korisno, a pored toga, ljekoviti sastojci iz nje nadoknađuju nam gubitak minerala u ljetnom periodu.
Dinju (Cucumis melo) treba jesti što više dok je ima jer ne goji, osvježava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu.
Dinja se upotrebljava u ishrani u gotovo svim zemljama svijeta. To je jednogodišnja zeljasta biljka, najčešće loptastog oblika, žute, narandžaste ili zelene boje.
Dinja se na našoj trpezi najčešće nalazi u periodu jun – avgust, ali je zavaljujući staklenicima i plastenicima na tržištu dostupna skoro cijele godine.
Dinja sadrži veliku količinu vode, a relativno malo kalorija, tako da je pogodna za dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke. Kao ljekoviti dio, za ishranu se koristi plod. U izobilju ima vitamina A, neophodnog za ten i vid, kao i vitamina C.
Obloge od dinje (kriške ili kora dinje) dobre su protiv opekotina. Ljekovit je i sok od dinje ili kombinacija soka od dinje sa sokovima od drugog voća.
Za jačanje organizma
Za osvježenje i jačanje organizma potrebno je sok od dinje iscijeđen ručno ili u sokovniku pomiješati sa jogurtom, medom i limunovim sokom. Tako dobijenu mješavinu treba piti dva do tri puta dnevno po jednu čašu.

Pekmez od dinje
Sastojci:
1 kg očišćenog mesa dinje,
400 g šećera

Priprema:
Očistite dinju od sjemenki i kore i narežite na komadiće. Dodajte šećer dinji, promiješajte, poklopite i ostavite preko noći. Sutradan dinju ispasirajte i stavite kuvati dok se pekmez ne zgusne (stavite malo pekmeza na hladan tanjirić, ako se ne razlije pekmez je gotov). Ulijte ga u zagrijane staklenke i zatvorite. Prijatno!

Izvor: Agencije

Recent Posts