Ulcinju

Pogledajte kako će izgledati vrtić u Ulcinju

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje vrtića u Ulcinju je završen, a pobjedničko rješenje izradio je autorski tim koji su činili Ivan Jovićević, Dušan Đurović i Mina Gutović.

Kako su saopštili iz Ministarstva prosvjete, objekat, čija je procijenjena vrijednost 850. 000 eura, nalazi se u Ulcinju, u naselju Ulcinjsko polje. Predviđen je za 124 djece. Bruto površina objekta je oko 1000 m2, a površina dvorišta za igru djece je 1231 m², odnosno 50 odsto površine urbanističke parcele.

“Projektovane su četiri radne sobe za jaslice sa sanitarijama, multifunkcionalni hol, preventivna zdravstvena zaštita i toaleti, te tri vrtićke jedinice sa pratećim sadržajima, dok su u podrumu projektovani vešeraj, kuhinja, dvije kancelarije za upravu, radionice i ostave. Vešeraj i kuhinja su centralni, projektovani u skladu sa HACCP standardima, za potrebe 400 djece”, navode iz Ministarstva.

Kako ističu, planirano je opremanje krova fotonaponskim panelima za preradu sunčeve energije u električnu i solarnim kolektorima za centralnu pripremu tople vode, kako bi se u potpunosti iskoristila povoljna orjentacija.

“Zagrijavanje prostorija je predviđeno radijatorskim grijanjem, dok bi se za hlađenje koristio sistem centralne klimatizacije, kako bi se tokom cijele godine omogućili optimalni uslovi za boravak i rad u objektu. Ulaz u objekat je predviđen sa sjeverne strane preko pristupnog trga. Uz saobraćajnicu sa zapadne strane je predviđen parking prostor sa trinaest parking mjesta, od čega su dva namijenjena za lica sa invaliditetom. Pristup za ekonomski dio je projektovan uz bočnu saobraćajnicu na istoku. U zoni pristupnog trga je predviđen i parking za bicikla”, dodaju iz ovog resora-

Ministar prosvjete Damir Šehović je, povodom zaključivanja Konkursa za vrtić rekao da na primjeru vrtića u Ulcinju pokazuju da su ušli u ozbiljnu i intenzivnu fazu planiranja i gradnje predškolskih ustanova.

“Vjerujem da je komisija koja je cijenila pristigla arhitektonska rješenja donijela kvalitetnu odluku, te da ćemo ubrzo na raspolaganje građanima Ulcinja staviti lijep, moderan i funkcionalan prostor za njihovu djecu”, naglasio je ministar.

Smijeh do suza u programu RTS-a “Ja bih molila da mi stave malo rumenila…”

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje vrtića u Ulcinju, jednog od vrtića čija se gradnja finansira iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), raspisan je od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Drugo mjesto pripalo je autorskom timu Ortis d.o.o. iz Podgorice u sastavu Ana Zogović, Miloš Popović i Biljana Krunić. Treća nagrada pripala je timu Archifocus d.o.o. iz Nikšića u sastavu: Dijana Zorić, Maja Mrdak i Vukola Kecojević. Na konkurs je pristiglo 19 radova.Raspisivanju konkursa za vrtić u Ulcinju prethodio je prenos prava raspolaganja zemljištem sa Opštine Ulcinj na Vladu Crne Gore. Procijenjena vrijednost zemljišta je preko 300.000 eura”, napominju iz Ministarstva.

Recent Posts