Podvodne tajne Herceg Novog iz polupodmornice “Delfin”

Gledali smo ih posljednjih godina duž jadranske obale, u kotorskom zalivu, a ovog ljeta je i Herceg Novi dobio polupodmornicu za turističko razgledanje morskog dna.

Tako se sa brojnim izletničkim plovilima u turističkoj ponudi grada našla i polupodmornica “Delfin”, dužine 9,5, širine 3 metra. Jedan njen dio je pod vodom na dubini od 1,8m, a na njemu su po 4 prozora sa obje strane. Kapacitet joj je 14 putnika. Vlasnik Boško Vukotić nam priča:

– Sa plovidbama smo krenuli 1. juna, a 15. smo imali i prvu noćnu vožnju. Podmornica je opremljena sa 6 reflektora, kojima obasjava jedan dio dna koji se vidi kroz prozore – objašnjava Boško.

Na ideju je, kaže, došao dok je boravio u Hrvatskoj, odakle je i stigla njegova podmornica.

– Zapravo dva takva plovila su stigla u Kotor. Često sam ih viđao po Hrvatskoj, u Dubrovniku i na Korčuli. Odatle i ideja da bi tako nešto moglo i kod nas da upotpuni turističku ponudu – navodi Vukotić.

Interesovanje gostiju je solidno. Sezona se “zaleće”, pa očekuje i bolju posjetu, pogotovo veće intersovanje za noćne vožnje, koje su atraktivnije i privlačnije, jer danju su velike vrućine. U periodu od podne do 15 časova je najmanje interesovanje, mada je tada najbolja vidljivost morskog dna i svijeta u moru.
Polasci su od 10 časova na svakih dva sata, mada nema strogog reda vožnje, već kad se plovilo napuni, a za polazak je dovoljno samo dvoje putnika.

– Polazimo sa Škvera. Idemo do plaže Bla Bla, odnosno do kupališta hotela Plaža. Tu se okrećemo nazad do stijena Karatoč. Prema Igalu ne idemo, jer su plaže ograđene, pa smo primorani da plovimo daleko od obale, a tu je smanjena vodljivost zbog velike dubine. Solidna vidljivost je do nekih 7 metara dubine – objašnjava on.

Najatraktivniji, odnosno najuzbudljiviji je dio oko stijena Karatoč, gdje je relativno plitka voda i kamenitno dno, pa putnici stiču utisak da će se plovilo nasukati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Sa ekološke strane gledano morsko dno na ovom dijelu kojim mi plovino je relativno čisto. Postoji malo otpada, ali to je zanemarljivo – kazao je on.

Džipovima, još malo, pa u more

Vožnja traje oko pola sata, a cijena po osobi je 6 eura. Postoji mogućnosti zakupa cijelog plovila. U tom slučaju cijena je 60 eura po satu, a gosti sami biraju rute kojima će ploviti i koliko dugo će ostati na plovilu.

Boško Vukotić je vlasnik flote od 5 plovila. Pored polupodmornice u ponudi su mu i turistički izleti do Luštice, odnosno plaže Žanjic, Plave špilje i Mamule i izlet po Bokokotorskom zalivu.

– Mislim da je solidna posjeta ove sezone. Ne mogu baš u procentima da preciziram, ali po bilansu bolja je nego prošla u ovom periodu. Dosta ranije startovali smo sa vožnjama. Primjetno je više stranih turista, a vozili smo Engleze, Arape, Bugare, Poljake… baš dosta stranaca, ali i nekih gostiju koje nikad nismo imali. Rusi su nam postali kao domaći turisti – navodi Boško.

Njegova polupodmornica nije prvo slično plovilo u zalivu. Ranijih godina u Novom je saobraćao brodić sa staklenin dnom. Tog plovila, međutim, nema već nekoliko godina, pa je polupodmornica “Delfin” sada jedina koja turistima otkriva podvodne tajne Novog, a da ne rone.

(Radio Jadran)

Recent Posts