Kilimandžaro

Podogričanka osvojila Kilimandžaro

Jelena Petković, članica Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore” iz Podgorice, uspješno je stigla na najviši vrh Afrike Kilimandžaro (Uhuru Peak) 5895 mnv. Jelena je uspon izvela u okviru ekspedicije u organizaciji beogradskog Extreme Summit Team-a koju je predvodio vodič Kenan Muftić a koju je činilo 16 planinara iz više država regiona. Članovi ekspedicije su, nakon nekoliko dana provedenih u aklimatizacionom procesu, završni uspon nanajviši vrh “crnog” kontinenta izveli u subotu u jutarnjim satima.

 

Sa svojih 4600 m od podnožja do vrha Uhuru (5895m), Kilimandžaro predstavlja planinu sa najvećom visinskom razlikom na svijetu. Ova planina je san svakog avanturiste, ali i svih ostalih osoba koje gaje naročitu ljubav prema Africi. Nalazeći se na trećem stepenu južne geografske širine od ekvatora, klima na Kilimandžaru spada u red tropskih, što omogućava rast bujne vegetacije na ovoj planini. Nacionalni park Kilimandžaro osnovan je 1971. godine iz šumskog rezervata kojeg su osnovali njemački kolonizatori još 1910. a upisan je i na UNESCO-ov popis svjetske baštine u svrhu zaštite brojnih vrsta koji žive u parku.

 

Ovo je drugi put da Visokogorci razvijaju zastavu kluba i Crne Gore na najvišem vrhu Afrike.  Prvi put je to uradila Tanja Pavličić 2011. godine.

Recent Posts