Podgorički park

Podgorički park NIJE PREDVIĐEN za djecu mlađu od 12 godina

Udruženje Roditelji saopštilo je da su dobili nesvakidašnji odgovor iz podgoričkog preduzeća Zelenilo o namjeni nedavno otvorenog Podgoričkog parka, piše Dan.

Naime, park je ograđen drvenim stubićima koje povezuje kanap, na šta su se udruženju žalili roditelji. Iz gradskog preduzeća saopšteno im je da je ograda takva, jer Podgorički park nije namijenjen djeci.

“Bilo bi dobro da se obavijesti javnost da znaju da postoje parkovi koji nijesu namijenjeni djeci. Nama je to novo i nijesmo znali da ne treba tu da dolaze djeca mlađa od 12 godina. Ograda ima i žicu i nije baš tako lako proći, osim ako se neko baš namjeri na tako nešto. Ipak je bolje ne razmišljati o tome hoće li neko dijete, recimo u petom i li šestom razredu, u igri i nepromišljenoj zabavi rizikovati svoj život, na bi trebalo taj dio malo bolje obezbijediti. Djeca u tom uzrastu ne idu stalno u pratnji roditelja. Naravno da će roditelji male djece paziti gdje idu, ali imamo i ove koji su samostalni”, rekla je Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji

Ruski turisti se vraćaju na Turske plaže, samo prvi dan 80 aviona

Mihailović ističe da im je jasno da nema ograde u ostalim djelovima obale Morače, jer nema ni obilježenih sadržaja.

“Ovdje je zaočekivati da ograda postoji i da je odavno postojala, jer je na ovom prostoru i ranije bio mobilijar za djecu. Ovo sada što je urađeno jeste dijelom bolje nego što je bilo, ali moglo bi biti još bolje. Podgorički park trebalo bi još urediti kako bi se rizik sveo na minimum”, rekla je Mihailović.

U odgovoru koji je dostavljen Udruženju Roditelji, a koji je potpisala direktorica Daca Popović, izvršna direktorica Zelenila, posebno je istaknuto da Podgorički park nije predviđen za boravak djece mlađe od 12 godina bez pratnje roditelja, odnosno staratelja.

“Rekonstrukcijom zelene površine u Ulici Jovana Tomaševića i izgradnjom Podgoričkog parka napravljen je prostor za miran odmor. Sa ove lokacije je prethodno uklonjeno dječje igralište iz razloga što na uskoj površini uz korito rijeke nije preporučena izgradnja dječjeg igrališta, baš zbog bezbjednosti djece. Iz tog razloga ni novoizgrađena parkovska površina nije predviđena za boravak djece mlađe od 12 godina bez pratnje roditelja, odnosno staratelja. Sem toga, niti jedna ranije formirana zelena površina koja se oslanja na korito rijeke Morače (Njegošev park) nije ograđena, dok je Podgorički park jedina zelena površina izgrađena uz korito rijeke koja ima ogradu, koja osim dekorativne ima i zaštitnu funkciju”, piše u odgovoru koji je potpisala Popović.

Od izvršne direktorice Zelenila Dace Popović novinari Dana nijesu dobili pojašnjenje oko konstatacije da Podgorički park nije namijenjen djeci.

(dan)

Recent Posts